Ambachtelijk bier maakt opmars in Zuid-Afrika

16-09-2014 14:48

Wijn en Kaapstad; twee woorden, één gedachte. Maar naast een wijntour over de prachtige wijnvelden van Stellenbosch of een smakelijke wijnproeverij in Franschhoek, kun je ook genieten van het Zuid-Afrikaanse bier. 70% van de Zuid Afrikanen is al zover: zij verkiezen bier over wijn en dat maakt het het meest geconsumeerde alcoholische drankje van het land.

Waar massabedrijf SAB (South African Breweries – één van de grootste bierconcerns ter wereld) al jaren heer en meester is op de biermarkt, met favorieten als Castle en Black Label, komen er de laatste jaren steeds meer kleine, ambachtelijke brouwerijen op rondom Kaapstad. Van Mitchell’s Brewery in Knysna tot Darling Brew in Darling en Birkenhead in Stanford.

Idyllisch

Het eerste ambachtelijke biertje van de Birkenhead Brewery & Estate werd in 1988 gebrouwen. De plek dankt zijn naam aan het Britse schip dat in 1852 voor de kust van Stanford op een rots liep. Een verhaal dat op het etiket van elk flesje vermeld staat en vertelt over de schipbreuk die 445 Britse soldaten het leven koste.
IMG_0563
IMG_0610
Op het idyllische terrein komt de geur van gemalen hop je tegemoet en heb je vanaf het terras prachtig uitzicht op de bergen. In de brouwerij wordt er gewerkt aan zes verschillende bieren. Hun trots? De Honey Blonde Ale (6%). Een blond biertje waar – je raad het al – honing aan toegevoegd is, waardoor het een zoete sensatie krijgt. “Iedereen die het drinkt, herkent het direct als ons bier, omdat geen enkele andere brouwerij dit doet. Vooral vrouwen vinden het lekker, omdat het een bijzonder smaak heeft en niet zo bitter is”, vertelt Reinhard Odendaal, manager van de estate.

Helaas is Birkenhead alleen weggelegd voor de gelukkigen in Johannesburg en Kaapstad. “We exporteren ons product niet, omdat we het bier niet pasteuriseren. Dit zorgt ervoor dat we het bier niet langer dan 30 dagen kunnen bewaren, maar daardoor behoud je de originele smaak beter en houd je dus een lekkerder biertje over.” En ze kunnen het maken, want de vraag naar speciaalbier blijft toenemen in Kaapstad.
IMG_0567

IMG_0560
“Mensen beginnen massaal geproduceerd bier zat te worden”, stelt Claude (48), vaste klant in de pubs van Table View, een buitenwijk ten noorden van Kaapstad. “Niet alleen worden die biertjes gepasteuriseerd, er worden ook middelen aan toegevoegd die het gehele productieproces versnellen. Die combinatie zorgt ervoor dat je een Black Label biertje prima een jaar lang in de brandende zon kunt laten staan, zonder dat dat iets met het bier doet. Dus nee, doe mij maar een ambachtelijk pilsje.”

Lekkerste bier

Even verderop staan er toch drie Castle Lights op tafel. “Uit een flesje drink ik eigenlijk altijd Castle Light, dat vind ik gewoon het lekkerste. Van de tap neem ik meestal Hansa [bier uit Dortmund]. Black Label vind ik te zoet, dus dat drink ik sowieso nooit”, stelt Gareth (32) uit Johannesburg terwijl hij nog een slok neemt. “Craftbier is vaak duurder, maar als er in een bar Darling Brew te verkrijgen is, dan neem ik dat altijd”, vult Fabrizio (38) aan. “Dat vind ik het lekkerste bier dat er is.”

Steffi Posthumus en Loeke de Waal werkten vier weken lang in Kaapstad (Zuid-Afrika) aan hun documentaire over vrijwilligerswerk in het buitenland. Voor The Post Online schrijven ze over de culturele dingen die zij op hun trip tegenkomen. Al hun avonturen zijn ook te volgen op Facebook.