Strijd om de erfenis van Donderstrot

16-09-2014 16:13

Herinnert u zich deze nog (nog, nog)? Een bioscoop ergens in de jaren tachtig, een trailer voor de zoveelste B-film, een gebronsde, ronkende stem die de kijker meteen het verhaal intrekt. “In a world where…” En dan volgde er een enorm dramatische situatie, die vaak een nogal rammelende film opleverde over een held die alle problemen wel even oploste.

De man achter de gevleugelde woorden “In a world…” is Don LaFontaine, ook wel bekend onder de bijnamen Donderstrot of De Stem van God. Tot zijn dood in 2008 nam de Amerikaan meer dan vijfduizend filmtrailers op.

Verwende acteurs

De komedie In a world speelt zich af in de wonderlijke subsector van Hollywood: de wereld van de stemacteurs en vocal coaches. Hoofdpersoon Sam Sotto geldt als de Koning van de Voice-overs. Zijn dochter Carol is een stemcoach met een matig betaald baantje. Zij heeft de taak om verwende Hollywoodacteurs het juiste dialect aan te leren. Carol woont nog bij haar bejaarde vader maar wordt het huis uit gezet omdat zijn nieuwe dertigjarige vriendin bij hem intrekt.

De toch al moeizame relatie tussen vader en dochter komt verder onder druk te staan wanneer de filmproducenten van de blockbustertrilogie The Amazon Games (denk: de feministische The Hunger Games) besluiten om de iconische woorden van Don LaFontaine te gebruiken voor hun filmtrailer. Door een gelukkig toeval krijgt de onbekende Carol de opdracht en is daarmee een van de eerste vrouwen die een trailer mag inspreken. De ijdele Sotto kan het niet hebben dat een vrouw aan de haal gaat met de erfenis van Donderstrot en probeert de klus in te pikken.

Komedie

In a world is een voor weinig geld gemaakte screwballkomedie die het in Amerika onverwacht goed deed. De setting is behoorlijk origineel. De trailerindustrie heeft zelfs een eigen Oscar-achtige awardshow. En hoofdrolspeelster, regisseuse en voormalig fotomodel Lake Bell heeft het screwballgenre behoorlijk onder de knie. Als Carol struikelt ze heel charmant van het ene misverstand naar de andere gĂȘnante situatie.

Maar het verhaal heeft verder weinig om het lijf. Want ondanks het decor van de onderste regionen van de filmindustrie blijft In a world vooral een romantische komedie. Carol valt eerst op de foute stemacteur met sterallures, maar ziet de schattige technicus die verliefd op haar is over het hoofd. Haar zus valt voor de charmes van een noeste Ier en verlaat haar goeiige man. Die ziet de bloedmooie buurvrouw wel weer zitten. Hoe dat afloopt laat zich raden. Maar omdat iedereen spreekt met van die lekkere donkerbruine stemmen vol vibrato blijft dit niemendalletje verrassend leuk.

Dvd/vod: In a world. Regie: Lake Bell. Met: Lake Bell, Fred Melamed, Geena Davis, Eva Longoria.