Unseen Photo Fair: een orgasme voor het oog

18-09-2014 12:28

Naakte lichamen met dierenkoppen, stillevens met rottend voedsel, of gewoon een boom. Bij de derde editie van de Unseen Photo Fair in Amsterdam zegt het beeld meer dan duizend woorden. Dit jaar ligt de focus op nooit eerder vertoond werk van zowel aanstormend als gevestigd fotografietalent. En dat belooft wat.

De Gashouder geeft bij binnenkomst het compacte gevoel van een galerie. Terwijl het industriële bouwwerk op het Westergasterrein in werkelijkheid verdeeld is door tientallen muurtjes. In totaal tonen ruim 180 fotografen en 53 galeries hun oeuvre, waarvan sommige delen nooit eerder vertoond zijn. Kijkend naar de expositiemuren lijkt alles geoorloofd: mannelijke strippers, flatgebouwen, zelfs een fotolijst is compleet wit geschilderd. Het werk is zo veelzijdig maar op een bepaalde manier toch zo hetzelfde.

Aap op een motor

Maar tussen al dat nietszeggende naakt en abstracte beeld springt één fotoserie eruit: ‘Animal Image’ van Lucia Nimkova uit Bratislava. Deze serie toont dieren die vastzitten in de menselijke leefwereld. Zoals een aap achterop een motor of verwaalde pinguïn op een parkeerplaats.

Nimkova vertelt dat fotoseries van dieren nogal een negatieve bijsmaak hebben in de artistieke wereld. Vaak zijn fotografen bang om een meelijwekkend WNF-gevoel te creëren. De Slavische lichtkunstenares vindt dit onzin. “Dieren kunnen net als mensen in de meest uitzichtloze situaties terecht komen.” Met haar charmante Oostblok-accent vertelt ze hoe opgroeien tijdens de Sovjet-Unie haar werk heeft beïnvloed. “Dit regime bepaalde ons lot en wij hadden geen enkele invloed. Je past je aan, maar instinctief probeer je de situatie te veranderen. Dat doen de dieren bij ‘Animal Image’ ook, maar net als het bij het communisme zonder resultaat.”

Climax

De grootschalige fotografiebeurs met internationale allure is hét paradijs voor de fotografieliefhebber. Maar de werkelijke climax van het is ‘Trust the Cloud’, een iconisch interactief kunstwerk van Phanta Visual. De creatie is gebaseerd op het blindelings vertrouwen wat men tegenwoordig heeft in de iCloud en alles zomaar ‘ergens’ opslaat. Dit uit zich in een roltrap die leidt naar een gigantisch verlichte wolk, waar je inspringt. En tijdens die sprong wordt er een beeld van jou vastgelegd, die voor altijd opgeslagen is in de cloud. Kortom: Unseen Photo Fair is een genot voor de zintuigen en een orgasme voor het oog.

Unseen Photo Fair is te bezoeken vanaf 18 t/m 21 september, op het Westergasterrein in Amsterdam. Kijk voor meer informatie op de website