Kunst

Muziekonderwijs van DJ D-Rok

19-09-2014 16:11

Het was weer eens raak. Alle sociale media stonden weer in het teken van een man die een abonnement op trending topics lijkt te hebben. Kanye West had weer iets geks gedaan en man, wat was het erg. Wat zeg ik, beschamend en ridicuul. Dat leek althans de mening van de goegemeente te zijn als ik mijn timeline moest geloven. Ondanks dat de avonturen van Kanye mij gestolen kunnen worden, ben ik ook menselijk en besloot ik er eens in te duiken.

Gekker kon het toch immers niet worden? Hoe kan je iemand overtreffen die alles al gedaan lijkt te hebben. Een kleine greep uit Kanye’s oeuvre leert ons dat hij een afstammeling van Walt Disney is, hij op het revolutionaire af is, dat hij het wiel uitgevonden heeft, even invloedrijk als Benjamin Franklin is en goed is in het onderbreken van speeches. Hoewel, onze held op Yeezy’s is niet de trendsetter op dit gebied. Die eer moet hij laten aan Ol’ Dirty Bastard die in 1998 Shaun Colvin onderbrak tijdens de grammy’s. Terwijl Colvin zijn prijs in ontvangst nam, kwam ODB het podium op om ons een fijntjes uit te leggen waarom zij het hiphopalbum van het jaar hadden moeten worden. Maar goed, je kan nou eenmaal niet de eerste in bijna alles zijn he. Nee onze Kanye ging waar geen rapper eerder was gegaan, het helen der gehandicapten.

Blunder

Iets dat niet als een verassing mag komen. Iemand die zich immers Jezus noemt moet wel thuis zijn in de wereld van genezing en liefde voor je medemens. Bovendien is Kanye een kei in de 100 meter over water om dat vervolgens in wijn te veranderen. Zo ook de desbetreffende avond tijdens zijn optreden. West legde zijn show stil om iedereen even goed de waarheid te zeggen. Tenslotte kon zijn band de track alleen maar spelen als iedereen (maar dan ook echt iedereen) zou dansen. Want het is natuurlijk een stuk moeilijker een liedje te spelen als één iemand in het publiek een beetje om zich heen zit te kijken. Als een ware god eiste Kanye totale aandacht en inleving van zijn publiek. Ook van die twee jongens op de eerste rij, die maar niet mee wilden doen tot ergernis van de Messias zelf.

Minuten lang lag de show stil, tot er een beveiliger gesommeerd werd te vragen waarom de twee jongens weigerden op te staan. Wat Kanye in die paar minuten niet gezien had, was dat een van de jongens met zijn prothese stond te zwaaien en de ander hem duidelijk probeerde te maken dat hij helaas niet voor niets in een rolstoel zat. Na de bevestiging van de beveiliger volgde een simpel ‘’ok, you alright’’ en toekomstig paus Kanye de eerste vervolgde zijn mis. Zoals het hoort bij een goede blunder zat het internet er meteen bovenop en begon het oude Kanye West spelletje weer. De fan boys gingen hem fanatiek verdedigen en de mensen die er om konden lachen of er enigszins boos over zijn werden meteen haters en begrepen Kanye niet.

Boycot

Zoals jullie misschien wel weten ben ik altijd wel fan van West geweest. Althans van zijn eerste drie albums en producties uit die tijd. Zijn persoonlijke avonturen hebben mij nooit geboeid en ik vind zijn laatste paar albums het aanhoren niet waard. Mijn kritische recensie van Yeezus werd mij niet in dank afgenomen door de fans en zo werd ik meteen in het hater hokje geduwd. Daarom is het te makkelijk om grappen over West te maken. Ondanks dat het waar is dat hij een megalomane man is die zichzelf constant voor lul zet, wordt hij gevoed door zowel zijn fans als de haters.

De fans moeten zich beseffen dat simpele normen en waarden zijn waar ook hij zich aan dient te houden, en de haters moeten niet meer zeuren op internet. Als je echt iets wilt doen tegen West moet je geen cd’s meer kopen of naar zijn optredens gaan. Want ik heb altijd het gevoel dat de arena voor de helft gevuld is met fans, terwijl de andere helft zit te wachten op iets geks. Om daar vervolgens uitgebreid over te gaan tweeten. Daarom wil ik het volgende voorstellen, laten we een website maken waar je in kan loggen zodat de fans alle Kanye avonturen mee kunnen maken en dat de mensen die het geen bal interesseert er ook niet lastig mee worden gevallen. Zo blijft Kanye uit de media, kunnen de fans genieten van het nieuwe testament en blijf ik gewoon lekker muziek luisteren.