Media & TV

RTL 5-programma ‘Ik heb HET nog nooit gedaan’ is fake

22-09-2014 08:21

Uit onderzoek van de Volkskrant blijkt dat het RTL 5-programma Ik heb HET nog nooit gedaan, waarin maagden gevolgd worden, deels is geënsceneerd. “De hele date was fake”, zegt een jongen die een ‘afspraakje’ had met een maagdelijk meisje. 

In de aflevering werd gesuggereerd dat ze elkaar onlangs hadden ontmoet. In werkelijkheid zijn ze al jaren bevriend, zegt de jongen, die anoniem wil blijven omdat hij een geheimhoudingsverklaring moest ondertekenen van RTL. “Ik deed mee om haar op haar gemak te stellen.” Hij zegt dat producent No Pictures Please hiervan op de hoogte was.

Er bestonden al langer vermoedens dat het programma in scene was gezet. Zo schreef Linda Dummer, die ook als ‘date’ meedeed aan het programma, op een forum: “Het is inderdaad niet echt. Ik ben een actrice en ik heb geen interesse in Mark. Jullie kijken naar een programma dat fake is.”

Eigenaar van No Pictures Please is Ewout Genemans. Hij produceerde eerder programma’s als Fans!, Passie in de polder en From Russia with love.

Zijn productiebedrijf is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een bedrijf met 25 werknemers. Televisieproducent Sky High TV, bekend als de producent van veel EO-programma’s, kocht in 2011 een deel van de aandelen in No Pictures Please.

Genemans wordt door deelnemers van zijn programma’s zwaar bekritiseerd. Zo zouden ze ‘onder druk zijn gezet’ en werd de belofte om beelden te zien voor ze werden uitgezonden niet nagekomen. “Ewout Genemans probeert hogerop te komen over de ruggen van anderen”, zo tekent de Volkskrant op.

Overigens mag als algemeen bekend worden beschouwd dat realityseries altijd worden gescript, No Pictures Please is hierin als productiebedrijf geen uitzondering.

Televisie is per definitie worden voorgelogen, maar dat is dan ook exact wat de kijker vraagt: een perfecte illusie. Er bestaat niet zoiets als ‘spontaniteit’ in realityseries.

RTL en No Pictures Please willen niet inhoudelijk reageren.

Anp/TPO