BITS – Gamenieuws: Fifa 15, ‘Project Titan’ stopgezet, Total War: Attila

26-09-2014 16:00

Deze week verschijnt een nieuw deel in ieders favoriete voetbalserie: FIFA 15. We komen meer te weten over Blizzards geheimzinnige ‘Project Titan’, onder andere dat het niet meer bestaat… Last but not least: een schrijver van Call of Duty gaat zich bezighouden met internationale veiligheid!

Call of Duty-schrijver vertrekt naar denktank

Dave Anthony, director en schrijver van delen uit de beroemde Call of Duty-reeks, stopt met games maken. Anthony is al enige tijd multimiljonair en legt zich toe op hobbyprojecten, zoals het maken van een film. Daarnaast… wordt hij lid van de Atlantic Council: een Amerikaanse denktank die zich o.a. bezighoudt met internationale conflicten. De Atlantic Council was blijkbaar zó onder de indruk van de settings uit CoD dat ze Anthony er bij wilden hebben, zij het parttime en onbezoldigd.

Het is niet zo dat de denktank een buitenlands beleid propageert dat is gebaseerd op Call of Duty; Anthony zal af en toe scenario’s schetsen over potentiële ontwikkelingen op het gebied van technologie en geopolitiek. De verhaallijnen van de spellenserie zijn doorgaans nogal vergezocht, maar de achtergronden bevatten meestal wel een kern van waarheid.

Ook wordt z’n ervaring met audiovisuele media gebruikt om ‘spannende presentaties’ te geven over de dreiging van terrorisme en internationale conflicten. Daarnaast is het interessant dat een popfenomeen als Call of Duty expliciet ingezet wordt op gebied van internationale veiligheid. De zogenaamde Islamitische Staat gebruikt de computerspellen al langer in ronselfilmpjes met als thema ‘vechten in Syrië en Irak is spannender dan Call of Duty’!

Project Titan geannuleerd

Blizzard werkte de afgelopen zeven jaar aan een spel dat de opvolger van World of Warcraft had moeten. De game had als werktitel ‘Titan’ en het zou een online rollenspel worden, meer was er niet bekend. Deze week kwam naar buiten dat er inmiddels niet meer aan dit spel gewerkt wordt: Titan is geannuleerd.

BITS_TITAN

De Amerikaanse blog Kotaku vroeg wat oud-medewerkers van Blizzard om meer over het project te vertellen; sommigen wilden dat wel anoniem doen. Titan zou een sciencefiction-MMO worden die uit twee delen bestond. Overdag moest je spelpersonage gewoon aan het werk en op gezette tijden zou je opgeroepen worden voor gewapende conflicten. Stel dat je een winkel begon, dan kon je items verkopen aan andere spelers of computergestuurde inwoners van de stad. Alle digitale personages zouden je acties onthouden en op specifieke manier reageren.

Denk aan een soort mix tussen World of Warcraft, Destiny en De Sims! Klinkt op papier machtig interessant, maar het lukte Blizzard niet om het spel leuk genoeg te krijgen. Als je daarnaast kijkt hoe het gamelandschap sinds World of Warcraft veranderd is (veel games zijn gratis, betaalde MMO-abonnementen lopen terug) en de annulering is eigenlijk niet zo verrassend. Het zou goed kunnen dat elementen uit Titan (de onderdelen die wél leuk waren) over een tijdje alsnog in een game terechtkomen, maar op een superambitieuze MMO hoeven we waarschijnlijk niet te rekenen.

Check het hele verhaal bij Kotaku!

Total War: Attila

The Creative Assembly werkt aan een nieuw deel in de Total War-serie, gebaseerd op de rooftochten van Attila de Hun. Spelers kunnen de rol van Attila zelf spelen en West-Europa proberen te domineren, of juist de kant van het West- of Oost-Romeinse rijk kiezen en zich verdedigen tegen ‘de gesel Gods’.

Interessant is dat de keuze voor de factie eigenlijk telkens een ander spel oplevert. De Hunnen trekken moordend rond; het Oost-Romeinse Rijk is weliswaar omsingeld door vijanden maar is belachelijk rijk en militair sterk; Het West-Romeinse Rijk is groot, maar arm en staat op het punt van instorten (en is dus strategisch gezien het moeilijkste om te redden).

Total War: Attila verschijnt in 2015 voor de pc en Mac.

Hoera, voetbal: Fifa 15 is uit

We stellen ons zo voor dat er deze zomer enige paniek uitbrak op de burelen van EA Sports. De Eredivisie verloor NEC, Roda JC en RKC en kreeg daar Willem II (hoera!), Excelsior en FC Dordrecht voor terug. Willem II en Excelsior zien we natuurlijk vaker op het hoogste niveau, maar wat voor score geef je Funso Ojo bijvoorbeeld!? Het antwoord is 68.

In ieder geval: Fifa 15 is deze week verschenen, lekker voetballen op de Playstation 3 en 4 en de Xbox 360/One!

De Poll

BITS_FIFAPACK
De poll van twee weken geleden toonde aan dat de game Destiny meer gespeeld werd op de Playstation 4 dan op de Xbox One (die officieel ook van drie weken geleden verscheen). Waa we benieuwd naar zijn is of games als Fifa 15 en Call of Duty: Advanced Warfare, games die eerder aan het Xbox-merk zijn gekoppeld, de Xbox One een boost kunnen geven. Hoe spelen jullie Fifa 15?

[polldaddy poll=8333597]

Wil je – om wat voor reden dan ook – contact opnemen met Bits? Stuur een mailtje naar [email protected] , of volg Bits op Twitter: ‘@Bitspost‘.