Leven

Expositie geschiedenis islamitische wetenschap liegt bezoekers voor

29-09-2014 08:46

Deskundigen verwijten de organisatie van de tentoonstelling 1001 inventions dat die weigert grote fouten recht te zetten. Daarover schrijft Trouw.

De expositie, gewijd aan ontdekkingen van geleerden uit moslimlanden tussen de 7e en 17e eeuw, toert de wereld rond en streek deze zomer neer in het voormalige postkantoor van Rotterdam. Zowel de hoeveelheid als de ernst van de fouten zit deskundigen dwars.

 

‘De enige historische bron die iets concreets zegt over Ibn Firnas, uit de 17de eeuw, beschrijft een soort vogelkostuum’

 

Zo zou de bouwer van de eerste vliegmachine Ibn Firnas zijn geweest, een 9e eeuwse Andalusiër.

“Voor die bewering is geen betrouwbare bron”, zegt Sonja Brentjes, historica aan het Max Planck Instituut in Berlijn en gespecialiseerd in de geschiedenis van de wetenschappen in islamitische samenlevingen.

Ondanks het feit dat Ibn Firnas wordt op de tentoonstelling wordt afgebeeld met een soort zweefvliegtuig, wordt ook geïmpliceerd dat Ibn Firnas een door spierkracht aangedreven vliegmachine gebruikte, iets wat volstrekt onmogelijk is.

Uit de schaarse betrouwbare bronnen over Ibn Firnas die wel beschikbaar zijn blijkt bovendien dat hij een soort ‘vogelpak’ had uitgevonden, geen vliegmachine.

Ook impliceert de tentoonstelling dat de eerste vrouwelijke wetenschappers islamitische wetenchappers waren. Daarvoor bestaan echter geen betrouwbare bronnen.

Brentjes schrijft samen met 12 andere wetenschappers een boek om de “geschiedvervalsing” in de tentoonstelling aan de kaak te stellen. Deze vertoont volgens hen “een minachting voor de juistheid die uitloopt op pure fictie”.

Pikant detail is dat deze tentoonstelling wordt gesponsord door een Saoedisch bedrijf.

De marketingdirecteur van de tentoonstelling reageert in Trouw als door een wesp gestoken. Volgens hem zijn het ‘allemaal leugens’ en is er niks mis met de tentoonstelling.

“Deze tenstoonstelling wordt ondersteund door gezaghebbende academische publicaties en de meerderheid van de wetenschappers op dit gebied. Ook wordt de inhoud geregeld aangepast aan de nieuwste wetenschappelijke inzichten”, zo laat hij Trouw optekenen.

De samenstelling van deze tentoonstelling staat overigens onder leiding van de Britse ingenieur Salim Al-Hassani, emeritus hoogleraar aan de universiteit van Manchester.

Anp/TPO