Media & TV

Linda en John de Mol afgeperst en bedreigd

30-09-2014 14:28

Met update – John en Linda de Mol worden sinds oktober 2013 afgeperst en bedreigd door één of meerdere personen. De politie onderzoekt de zaak. In het tv-programma Opsporing Verzocht is dinsdagavond een compositietekening te zien van ‘een man die er zeker mee te maken heeft’, aldus de politie dinsdag.

Multimiljonair John de Mol wordt volgens de politie afgeperst en zijn zus Linda wordt bedreigd. Waaruit de bedreigingen bestaan wil de politie niet zeggen. Evenmin wil een woordvoerder vertellen wat de man op de compositietekening gedaan zou hebben.

Update 19.16 – Sinds 31 oktober 2013 worden John en Linda de Mol afgeperst door één of meerdere personen. Met regelmaat wordt er gecommuniceerd door middel van brieven, waarin John de Mol onder druk wordt gezet om een groot geldbedrag af te geven. Doet hij dat niet, dan wordt gedreigd om mevrouw de Mol, haar kinderen en hun naasten iets aan te doen. Dat valt te lezen op de website van Opsporing Verzocht. Het programma begint om 20.30 op Nederland 1.

Johnny de Mol in 2003 doelwit van criminelen

In 2003 werd bekend dat een groep plannen had om Johnny de Mol – de zoon van John – te ontvoeren. De kidnappers waren maanden bezig met voorbereidingen. De Amsterdamse politie wist de ontvoering van de acteur te verijdelen. In 2007 meldde Maria Houtman, weduwe van de geliquideerde handelaar in vastgoed Kees Houtman, in een getuigenverklaring dat een groep rond Willem Holleeder Johnny de Mol, zoon van mediamagnaat John de Mol, wilden ontvoeren.  Kees Houtman weigerde zich bij die plannen te laten betrekken, aldus de weduwe. Het weekblad Vrij Nederland citeerde uit de verklaringen van Maria Houtman.

Willem Endstra

De eveneens vermoorde vastgoedhandelaar Willem Endstra heeft in zijn geheime gesprekken met de politie in 2003 eveneens verklaard over de ontvoeringsplannen.  Volgens de verklaring van de weduwe heeft haar man haar verteld over de plannen. ‘Ze, de Holleeder-groep, wilden de ontvoering doen op John de Mol jr. Dat wilde Kees allemaal niet. Kees houdt niet van ontvoeringen. Kees ging daarom niet met hen om, om dit soort dingen.’  De weduwe Houtman was aanvankelijk een anonieme getuige in het Kolbakonderzoek, zoals politie en justitie de zaak-Holleeder aanduiden. Later is zij alsnog onder haar eigen naam gaan verklaren. Zij is recentelijk uitvoerig gehoord door de rechter-commissaris, waarin zij gewag maakt van het feit dat haar man onder druk werd gezet om mee te werken aan de ontvoering. Volgens de weduwe is het plan later ‘afgeblazen’.

Lees ook

Vrij Nederland – Weduwe: Houtman moest meebetalen aan ontvoering Johnny de Mol

Dit bericht wordt aangevuld.

TPO/ANP