Zweedse publieke omroep: Vader geen ‘negerkoning’ meer in Pippi Langkous

30-09-2014 17:45

De Zweedse publieke omroep SVT heeft voor enige opschudding in het Scandinavische land gezorgd door de afleveringen van de bekende serie Pippi Langkous zo te bewerken dat haar vader geen ‘negerkoning’ op een afgelegen eiland meer is. De omroep beweert ook met de bewerkingen nog steeds in de geest van schrijfster Astrid Lindgren, die in 2002 overleed, te blijven. Zij gaf al in de jaren zeventig in een interview aan dat een witte man die aankomt op een eiland en dan koning wordt bij nader inzien een wat al te bizar verhaal is. Tegenstanders beschuldigen de omroep van heiligschennis, bij het ‘verknippen’ van de serie.

Absurdistische serie over sterk meisje

De serie is gebaseerd op de boeken over het eigenwijze meisje Pippi Langkous. Pippi is in het bezit van een eigen huis (‘van haar vader’) en heeft altijd genoeg goudstukken om haar leventje te bekostigen. Haar vader is piratenhoofdman en koning van ‘Taka-Tukaland’, in de Zweedse versie wordt hij omschreven als ‘negerkung’ (‘Negerkoning’), hetgeen de overvloed bezittingen moet verklaren.

De schrijfster had in het verleden al eens kenbaar gemaakt dat het achtergrondverhaal van Pippi’s vader niet meer bij deze tijd zou passen, maar het was volgens haar niet uit een ‘superioriteitsgevoel’; een blanke man die “gelijk koning wordt” bij aankomst op een exotisch eiland. Omroep SVT grijpt die bewoordingen nu aan om het verhaal middels tactisch knippen aan te passen. Zij beweren dat de absurdistische verhalen over het meisje geen geweld worden aangedaan door de vader, steevast omschreven als “bijna even sterk als zijn dochter”, nu gewoon met ‘koning’ in plaats van ‘negerkoning’ aan te duiden. Naast de omschrijving van de vader is er nog in enkele andere scenes, waarvan men ook vindt dat die racistisch overkomen, gesneden.