Interview

Drijfveer Mocro Maffia verschilt niet van bankiers: geld, geld, geld

02-10-2014 13:00

Het boek Mocro Maffia wordt vanmiddag gepresenteerd. Auteur Wouter Laumans is aanwezig. Veel van de hoofdrolspelers niet meer. Die zijn vermoord. “Dit boek is een epos over verwoeste levens.”

Hoe heet de Nieuwe Holleeder?

“Een parallel tussen de polderpenoze en de Mocro Maffia is er niet. Binnen de Mocro Maffia bevindt zich geen getapte Jordanese jongen. Mocro Maffia is niet een verhaal over joviale Tijl Uilenspiegels. This are modern times! Dit is een hele grimmige wereld. Dit gaat om zoveel geld – soms om honderden miljoenen euro’s – dit gaat om zoveel dood, nee er valt weinig te lachen. D’r zijn tien dooien gevallen en ook nog eens de verkeerde. Dit boek is vooral een epos over verwoeste levens.”

Op een foto zien we een lid van de Mocro Maffia met zijn duimen omhoog naast Holleeder staan.

“Vergis je niet. Dit is een boek over de vertegenwoordigers van de nieuwe onderklasse die zich willen ontworstelen uit hun milieu. Deze jongens hebben geen zin om net als hun vader aan de lopende band in de kippenslachterij te staan. Ze ambiëren een leven als voetbalprof, maar hebben niet de rechterpoot van Afellay. Voor hun is de Hollandse droom – als je heel hard je best doet kun je altijd nog ambtenaar worden – niet weggelegd. Het gaat bij deze jongens maar om drie dingen: geld, geld, geld. In veel opzichten verschillen ze niet van een bankiers op de Zuid-as hè. Wolf of Wall Street in Slotervaart. Geile wijven, coke snuiven, neuken. De drijfveren zijn heel plat. Ze willen Gucci-tasjes en in een Lamborghini rijden. Drugs is de snelste route naar dát leven. We spraken een leraar op een ROC die een van de jongens eens aanspraak op zijn gebrek aan ambitie op school. Die gozer trekt 20.000 euro uit zijn binnenzak en zegt: “Wat lul jíj nou? Hoe lang moet jij hiervoor werken?”

Ze zijn wel weer fan van de zeer onglamoreuze maffiabaas Toto Riina. Niks geen John Gotti.

“Heel raar, vonden wij ook (Laumans schreef het boek samen met Marijn Schrijver, red). Dat die jongens elkaar de serie Corleone, die is gebaseerd op het leven van de Siciliaanse Godfather, toesturen en hele passages uit het leven van Riina uit hun hoofd kenden. Ze vinden hem een held. Riina pleegde op zijn negentiende al zijn eerste moord.”

De jongens uit je boek zijn jong en al even moorddadig, maar gaan er zelf ook aan. Riina hield het een stuk langer vol.

“De jongen die we volgen – Rida Bennajem – is eigenlijk maar een jaar zwaar crimineel geweest en toen al onder de radar verdwenen. Toen werd-ie vermoord. Dat maakte onze research naar hem moeilijk. We konden Rida Bennajem nauwelijks sprekend opvoeren.”

Ze knallen elkaar af vanwege een niet bewezen ripdeal in Antwerpen.

“Ja, dat is bizar. De liquidatiegolf zou zijn ontstaan vanwege het stelen van een vracht coke in de haven van Antwerpen. Maar we hebben nooit bewezen gekregen dat die partij ook echt is geript. De Belgische politie beweert dat zij de drugs in beslag hebben genomen. Helaas is er geen kantonrechter in de onderwereld die zo’n conflict dan kan beslechten. De tactiek in de onderwereld is: pass the hot patato. En om helemaal zeker van je zaak te zijn luidt vervolgens het credo: ik schiet zelf maar om zelf niet afgeschoten te worden.”

De haven in Antwerpen was een lek doorgangsgebied. De Belgen hadden er een zooitje van gemaakt. Een corrupte ambtenaar kon met een muisklik boten ongecontroleerd binnenloodsen, schrijven jullie.

“Cocaïnehandel is als smeltende sneeuw. Dat zakt naar het laagste punt. Daar moet je zijn voor de handel. Antwerpen was zo lek als een zeef. Dat hadden die jongens wel in de gaten. Ivo Opstelten kan hier met zijn geruststellende basstem wel zeggen dat de Rotterdamse haven potdicht zit, maar die gasten opereren internationaal. Zo’n linkmiechel uit De Pijp denkt ook: ‘Antwerpen kost me iets meer benzine, maar dan heb ik geen gezeur’. De mentaliteit is: ‘Oh zit Rotterdam op slot dan kachelen we toch lekker naar Hamburg of Cherbourg? In elk stadje wel een ander vrachtje.'”

Ali B heeft de filmrechten gekocht. Hij kende de jongens uit Amsterdam. Een van leden van deze gangsterclan speelt zelfs mee in een videoclip. Is Ali B. de Sinatra van de Mocro Maffia?

Droog: “Dat moet je Ali B. vragen.”