Honderd jaar oude film van Sherlock Holmes ontdekt

02-10-2014 15:52

De eerste film met Sherlock Holmes als leidend figuur werd in 1900 opgenomen. De rolprent die onder de naam Sherlock Holmes Baffled werd vertoond was een one reel film en duurde ongeveer twaalf minuten. De film die nu is ontdekt komt uit 1900.

De hoofdrol in de film wordt gespeeld door William Gillette. Die in 1853 geboren acteur was wereldberoemd als vertolker van Sherlock Holmes in een rondreizend toneelgezelschap. Hoewel hij meer dan 1.300 keer de rol van de beroemde detective speelde is de in het Cinémathèque Française gevonden film de enige rolprent waarin hij acteerde. De mensen die de rolprent willen bewonderen moeten even geduld hebben. Momenteel wordt het in Frankrijk gerestaureerd en beleeft het zijn premiere op het festival voor gerestaureerde films Toute la Mémoire du Monde in januari 2015. later dat jaar gaat de film op reis naar Los Angeles.

Restaurateur Robert Byrne van het San Francisco Silent Film Festival is enthousiast. Volgens hem is het een privilege om met de film te werken, en krijgt het grote publiek eindelijk de kans om de enige echte Holmes op het witte doek te zien. En terwijl veel mensen denken dat de in 1995 overleden Jeremy Brett dat is, doen we hieronder een foto van Gillette. Uiteraard uit de film.

sherlock_holmes_1916-full-still