Opinie

Vrouwonvriendelijkheid is niet aantrekkelijk

13-10-2014 14:02

“Zie je dat lekkere wijf met die grote tieten?” Vrouwonvriendelijkheid en objectificatie van vrouwen zijn helaas van alledag. Daarom was het zo nodig dat actrice Emma Watson onlangs in een speech bij de Verenigde Naties opriep tot meer gelijkheid tussen de geslachten. Ongeëmancipeerde mannen moeten veranderen. Geëmancipeerde mannen moeten zich bij haar HeForShe-beweging aansluiten. Maar dat geldt eigenlijk ook voor vrouwen.

In praktijk vinden veel vrouwen geëmancipeerde, feministische mannen fantastisch vriendschapsmateriaal. Het zijn de botte horken die relaties krijgen met hun lustobjecten. Tegenstrijdig? Sommige vrouwen vinden – hoewel ze er ook terecht over klagen – lompe botheid best aantrekkelijk. Zij willen tenslotte wel een échte man.

Schouders ophalen

Vrouwen die niet zonder make-up voor hun partner durven te verschijnen. Mannen die eisen dat er iedere avond een maaltijd klaarstaat. Mannen die vrouwen verbieden joggingbroeken te dragen omdat ze liever rokjes zien. Zulke voorbeelden maken feministische mannen verdrietig. Vooral omdat ze vrouwen verdrietig maken. Zouden de meeste vrouwen het liever anders zien? Natuurlijk, maar te veel van hen ook niet. “Ik wil me wel vrouw voelen. En vrouwen maken zich mooi voor hun man. Ze zorgen voor hun man.”

Schouders eronder

Vrouw zijn betekent toch niet met tegenzin in dienst van mannen leven? Je kunt in een relatie ook voor elkáár zorgen. Als je nooit je make-up af wilt doen, prima. Als je met alle liefde elke avond in de keuken staat, helemaal goed. Maar als je het uit misplaatst plichtsgevoel en met tegenzin doet, moet je ermee stoppen. Dat maakt je niet meteen een feminist, dat bevrijdt je. Het heeft geen zin als steeds meer mannen zich dankzij Emma Watson inzetten tegen vrouwonvriendelijkheid, als sommige vrouwen nog steeds hun schouders ophalen. Die schouders moeten we er onder zetten.

Mannen: bewonder de natuurlijke schoonheid van je vrouw zonder make-up. Een maaltijd ’s avonds is een gunst. Je weet waar de pannen staan. Vrouwen: vrouwonvriendelijkheid tolereren of zelfs aantrekkelijk vinden, zou haar weleens in de hand kunnen werken. Dat kan en mag niet gebeuren.