Zwarte Piet-discussie moet leiden tot wederzijds vertrouwen

20-10-2014 15:11

Het voelde alsof ik in een nachtmerrie leefde met al die haatreacties en die negatieve sfeer toen ik mij vorig jaar uitsprak tegen Zwarte Piet. En ja, ik heb geleerd dat ik geen vijanden heb gemaakt, ook heb ik ontdekt wie mijn vrienden waren. Als mensen jou aardig vinden omdat je je mond houdt en niet eerlijk bent, moet je jezelf afvragen hoe je in de toekomst verder wilt.

Discriminatie

Voor alle duidelijkheid, ik weet dondersgoed dat de meerderheid van Nederland geen enkele intentie heeft om te discrimineren. Het is bovendien duidelijk dat een ondernemende boer ergens in Drenthe geen enkele band heeft met een het slavernijverleden.  Maar een ding is mij niet helemaal duidelijk: wie mag zich in dit land  thuis voelen? En hangt het geluk van een grote meerderheid af van de vernedering van een kleine minderheid?  Moeten wij als wij niets met het duistere verleden te maken willen hebben dan zo veel waarde hechten aan vernederende fenomenen die daaruit voortvloeien? Pas op voordat je in kampen gaat denken.

Samenhangende prioriteiten

Ik weet dat jeugdwerkloosheid onder jongeren met een migrantenachtergrond vier keer zo hoog ligt als bij autochtone jongeren. Ik weet dat kinderen in achterstandswijken nog steeds een lager cito-advies krijgen. Ook weet ik dat de top van het bedrijfsleven en de politiek exclusief wit is.
Doordat ik dat weet, weet ik ook dat het beter kan.
Maar wat ik ook weet, is dat Zwarte Piet als symbool voor verdeling en ongelijkheid staat. Je kunt daar prachtige verhalen omheen bouwen, nothing wrong with that, maar het is nu gebleken dat zodra iemand dit symbool in twijfel trekt, deze persoon systematisch als vijand van de natie wordt gezien, en meteen gerepatrieerd moet worden (in beter Nederlands: oprotten naar je eigen land).
Daarom lieve lezer, het is volstrekt logisch dat wij goed in de spiegel kijken voordat wij anderen gaan haten omdat ze zich tegen een stereotype/symbool uitspreken. Het zou heel fijn zijn als wij inzien dat de strijd tegen Zwarte Piet een strijd is voor emancipatie en niet voor verdeling. Wie beweert dat de zwarte gemeenschap discriminatie creëert door zich tegen Zwarte Piet uit te spreken moet de volgende vraag beantwoorden: is Zwarte Piet misschien niet eerder een druppel die de emmer doet overlopen?
 

Noodzaak tot reflectie en vertrouwen

Dit wetende, maakt Zwarte Piet juist ook voor mij een belangrijk aspect om onder de loep te nemen. Over racisme valt geen compromis te sluiten. Simpelweg omdat wij in Nederland dagelijks constateren dat er een vorm van ongelijkheid bestaat, dient een racistisch karikatuur niet getolereerd te worden. Je moet toch het probleem bij de wortels aanpakken? Geloof jij niet in gelijkwaardigheid? Dan heb je al het recht om Zwarte Piet te willen behouden en een kleine minderheid daarmee te vernederen! Maar wie in gelijkwaardigheid gelooft en tolerantie predikt, moet in staat zijn om van privileges uit te stappen en goed na te denken over hoe hij een harmonieuze samenleving kan/wil realiseren.

Het beschuldigen van de zwarte gemeenschap dat zij racisme aanwakkert door Zwarte Piet problematisch te stellen  is een drogredenering die voorbij het feit gaat dat er wellicht opgekropte gevoelens bestaan in dit land. Ik ben in ieder geval blij dat Zwarte Piet als symbool van ongelijkheid deze negatieve opgekropte gevoelens naar voren heeft gebracht. Zo weet ik in ieder geval dat wij nog een eind te gaan hebben en weet ik waar ik aan toe ben in dit land. Voordat mensen een hekel aan jou krijgen omdat je tegen Zwarte Piet bent moeten ze zich afvragen of ze jou ooit lief gehad hebben. Want, een land zonder liefde is een gebouw zonder fundament. Waar liefde heerst, heerst vergeving, maar ook vertrouwen.

Onderling vertrouwen

Zwarte Piet is mijn prioriteit omdat het goed aangeeft wat er mis gaat met dit land. Het gebrek aan vertrouwen tussen groepen onderling kan voor de toekomst rampzalige gevolgen hebben. Hoe wil je iemand een baan zonder vertrouwen bieden? We hebben te vaak in Nederland de indruk gewekt dat culturele aspecten er niet toe deden, maar met Zwarte Pieten merken wij dat dit niet het geval is. Daarom zeg ik, laten wij door Zwarte Piet een discussie voeren en onszelf vragen wie we zijn. Hoe gaan we met elkaar om in dit land?

Vertrouwen tussen verschillende groepen realiseren is mijn prioriteit, de discussie rondom Zwarte Piet is mijn middel.