Leven

Conservatieve katholieken willen Zwarte Piet redden

24-10-2014 12:03

De uiterst conservatieve Rooms-katholieke stichting Civitas Christiani, die zich ten doel stelt ‘de christelijke samenleving te verdedigen’, springt op de bres voor het behoud van Zwarte Piet. Dit laat Zwarte Piet-katholiek Hugo Bos weten in een open brief op een petititie-website. 

In zijn brief schrijft Bos onder andere:

 

“Enkele zwarte Nederlanders hebben zich helaas gekwetst gevoeld door het beeld dat zij zich gevormd hebben van wat Zwarte Piet voorstelt. Zij koppelen de traditionele zwarte helper van de Sint aan het Nederlandse slavernijverleden. Dit beeld is echter volstrekt onjuist. De figuur van de zwarte boeman is al veel ouder dan de Nederlandse slavenhandel en stamt uit een Indo-Europees verleden van duizenden jaren oud. Hij had te maken met vruchtbaarheid en voorouderverering. Een kernelement hierbij was de omkering van de normale orde, zoals dit ook nog steeds bij carnaval gebeurt. Blanke mensen werden zwart geschminkt, oorspronkelijk met roet. In Afrika bestaan culturele tradities waarbij zwarte mensen zich wit schminken, als uitdrukking van eenzelfde soort omkering. Het alledaagse wordt hierbij op de kop gezet.

Het feest heeft dus geenszins een racistische achtergrond. Dat het ook niet zo ervaren hoeft te worden, blijkt uit het feit dat Sinterklaas ook op de Antillen ieder jaar met veel enthousiasme wordt onthaald. Hierbij is Zwarte Piet vanzelfsprekend van de partij. Opmerkelijk is dat de dienstdoende Sinterklaas dan altijd wit wordt geschminkt. Degenen die de rol van Zwarte Piet vervullen, schminken zich bovendien nog extra zwart. Dit wijst erop dat zij zichzelf als zodanig niet identificeren met Zwarte Piet.

Het verband dat gelegd wordt tussen Zwarte Piet en slavernij of racisme is dus geheel uit de lucht gegrepen. Van Sint-Nicolaas zelf wordt juist gezegd dat hij slaven vrijkocht. Als Sinterklaas iets met slavernij te maken heeft, dan is het dus als een symbool tegen slavernij!

Moet nu het hele land het roer omgooien omwille van een kleine minderheid die zich vergist?”

 

Volgens Bos zal het “in de nabije tokomst nog veel verder gaan” en zullen ook “andere cultuurschatten worden verboden”. Want: “Vanuit een globalistische ideologie wil men alle onderscheidende kenmerken van de verschillende plaatselijke culturen uitvlakken.”

Bos heeft aan het Parool laten weten niet met journalisten te willen praten.