Kunst

PVV Almere wil omstreden kunst Theourgos naar Almere halen

24-10-2014 12:07

Als het aan de PVV in Almere ligt, kan kunstenaar Theourgos zijn omstreden kunstwerken in Almere kwijt. De partij heeft het college van B&W gevraagd de kunstenaar uit te nodigen in hun stad te exposeren. Daarbij denkt de partij aan Corrosia of de Schouwburg als locatie.

Fortuyn en Van Gogh

Theourgos sprak gister in de Telegraaf over zijn problemen met het vinden van een locatie voor zijn werk. Hij schilderde onder meer over Pim Fortuyn en Theo van Gogh. Laatstgenoemde wordt op het doek van Theourgos door Job Cohen overgeleverd aan zijn moordenaar Mohammed Bouyeri. Galerieën en andere kunstinstellingen durven de tentoonstelling niet aan uit veiligheidsoverwegingen.

“Het doek ‘Het verraad van de theedrinker’ dat ik voor de vrije geest Theo van Gogh heb geschilderd, boezemt toeschouwers zoveel angst in voor represailles van fanatieke moslims, dat ik tot op heden geen galeriehouder heb gevonden die het werk durft te exposeren”, zo schrijft de kunstenaar in het voorwoord van zijn boekwerk.

Kamervragen

Overigens is de PVV in Almere niet de enige partij die meedenkt met de kunstenaar. Kamerleden Louis Bontes en Joram van Klaveren gaven gisteren aan een plek in de Tweede Kamer te willen inrichten voor het werk van Theourgos. Ook stelden zij Kamervragen. Het duo wil weten of de ministers “de afschuw delen over gegeven dat het werk van Theourgos niet geëxposeerd kan worden vanwege angst voor moslimradicalen”. Daarnaast vragen zij zich af hoe “de toenemende druk van islamitische extremisten de westerse vrijheid aantast” en welke maatregelen er genomen zullen worden om “de vrijheid van meningsuiting te beschermen tegen de opkomende intolerantie”.

Lees ook:
Niemand durft collectie over Van Gogh en Fortuyn te exposeren