Niets zo eng als een sexy vrouw

31-10-2014 15:53

Seks. Halloween draait om bijna niets anders. Oké, de sexy outfits zijn vaak geïnspireerd op iets griezeligs. Maar heel veel is er niet meer over van het oorspronkelijke ritueel om de doden te eren. Logisch, want cultuur evolueert nu eenmaal. Zo krijgt elk volk de feestdagen die het verdient. En Nederland heeft het sexy horrorfeest Halloween hard nodig!

Het overnemen van nuttige elementen van andere culturen is namelijk heel gezond. Want zo werken culturen: je ontmoet een andere cultuur en snuffelt even om te kijken hoe die ander de dingen aanpakt. Wat die ander beter doet neem je over, en wat die slechter doet neem je niet over. En daarmee wordt jouw cultuur steeds beter. Zo hebben we als Nederland ook onze gastarbeiders uit de jaren 70 besnuffeld: leuke dingen zoals shoarma en Ali B. hebben we overgenomen; nare dingen zoals eerwraak en vrouwenonderdrukking hebben we maar overgeslagen.

Samhain

Halloween is typisch iets wat we wel moeten overnemen. Van oorsprong was Halloween het Keltische oogstfeest Samhain: snel de oogst binnenhalen voor de winter begon. Bij zo’n overgang van herfst naar winter bestaat de kans dat de geesten van de overledenen hun oude huis weer willen bezoeken. Daar hielden de Kelten dus netjes rekening mee, door bezoekers te eten te geven (Hé, je wil geen ruzie met een geest). Slimme Kelten gingen daarom van deur tot deur, om zo een graantje mee te pikken. En zij kregen de late, lang houdbare herfstgroenten voorgeschoteld, zoals pompoenen. Klinkt allemaal niet echt als horror of angst. En dat klopt. Geesten zijn weliswaar eng, maar juist daarom moet je er niet voor vluchten, maar ze confronteren.

Demonen

Die gedachte is niet uniek voor de oude Kelten. Ook de oude Joodse rabbijnen wisten het al: bezweer je demonen door ze te benoemen. Joden zijn overal in Europa eeuwenlang vervolgd. Juist daarom ontwikkelden ze een groot gevoel voor zwarte humor. Als je angst wegstopt, blijft het eng. Maar als je het onthult, analyseert, bespot, dan word je je angst de baas. En dat is ook wat nu gebeurt met Halloween. Want de enge kostuums zijn al lang niet meer alleen van heksen of boze tovenaars. Halloween wordt gebruikt om je eens fijn te kleden als je grootste angstgegner. Voorgaande jaren was het Osama Bin Laden-kostuum erg populair. Maar ja, die is dood. Daarom kan je je Osama-kostuum nu recyclen als ISIS-outfit. Tenzij je die andere hippe dreiging wil bespotten, want dan ga je gewoon in je Ebola-kostuum.

Sexy

Waarom we griezelen met Halloween is dus duidelijk. Maar waarom moet het dan per se sexy? Waarom zijn er sexy Bin Laden–kostuums, en latex-ebola naveltruitjes? Het antwoord op die vraag kan je vinden door te kijken naar welke kostuums er sexy zijn. Nee, niet die voor mannen. Mannen mogen verkleed als agent; vrouwen gaan als sexy agent. He, zelfs het pakje voor kleuterpolitieagentes is sexy. Met andere woorden: Halloween is sexy omdat ook vrouwen horen bij de demonen die je moet bezweren. Niets zo eng voor mannen als een sexy vrouw.

Ongestoord

Dat geldt niet alleen in het puriteinse Amerika, maar ook zeker in Nederland. Ga hier als mooie vrouw maar eens over straat lopen. Dan heb je geen sexy Halloween-kostuum nodig om lastig te worden gevallen. En juist daarom moeten we ook in Nederland Halloween vieren. Net zolang tot vrouwen ongestoord over straat kunnen. Het hele jaar door.