Leven

52 Challenge: iedere week een andere uitdaging

25-11-2014 09:54

Tong, kwarteltjes, asperges, kreeft, gele bieten. Allemaal ingrediënten die ik niet dagelijks gebruik, of misschien nog wel nooit gebruikt heb. Tijdens een Kookworkshop in de Pijp samen met mijn collega’s kreeg ik de mogelijkheid om mijn serie ‘nieuwe ingrediënten‘ voort te zetten en daarna werd ik samen met mijn team uitgedaagd heerlijke gerechten op tafel te zetten.

Kookworkshop.

Normaal doe ik het nooit, maar deze blog begin ik met een ieniemienie stukje reclame. Mocht je ooit op zoek zijn naar een leuk uitje voor je werk, een vrijgezellenfeest of gewoon met een groep vrienden dan kan ik je deKookstudio Amsterdam aan de Gerard Doustraat in de Pijp alleen maar aanraden. De website van deze tent laat het je misschien niet zien, maar geloof mij, deze plek is echt de moeite waard.

Genoeg daarover, terug naar mijn challenge. Nieuwe ingrediënten ontdekken en nieuwe hapjes koken. Ik kreeg de kans om deze challenge te doen tijdens een teamuitje met mijn werk waarbij we een kookworkshop zouden volgen. Het was geen kookworkshop zoals ik hem had verwacht, waarbij het ene clubje het ene gerecht maakt en de anderen iets anders om uiteindelijk met zijn allen aan tafel van het lekkere eten te smullen.

Al bij binnenkomst hangt er een rommelige maar ontzettend knusse sfeer in dit oudere pandje in de Amsterdamse Pijp. Ik zie een tafel bomvol met ingrediënten, miljoen soorten keukengerei en alles wat je maar nodig hebt om je een echte chefkok te voelen. Direct krijgen we allemaal zin om aan de slag te gaan en luisteren dus aandachtig naar de uitleg. Die is vrij simpel: er liggen overal ingrediënten en recepten – pak wat en leef je uit! Je verwacht een flinke chaos situatie in deze nogal kleine tent, maar al gauw ontstaat er een aardig uit zicht zelf georganiseerde situatie.

Nieuwe ingrediënten.

Ik besluit voor de vis te gaan. Op de één of andere manier sta ik er helemaal niet bij stil dat ik op de markt altijd met lichtelijke misselijkheid voorbij de viskraam loop en me bedenk dat ik echt never nóóít een vis zal fileren. Op dit moment lijk ik in een ander lichaam gekropen, dat van een echte topchef, en ga ik zonder al te veel nadenken aan de slag. Van de echte chef krijg ik een korte uitleg en tot mijn verbazing doe ik het hem daarna bijzonder vlot na.

Na een aantal vissen te hebben gefileerd geef ik iemand anders de kans deze uitdaging aan te gaan en besluit verder op ontdekking uit te gaan. Een quinoa-salade begeeft zich op mijn pad. Er liggen allerlei ingrediënten, maar er is geen recept. Samen met een collega probeer ik met allerlei verse kruiden en wat olie een lekkere dressing te maken en vervolgens kies ik een aantal ingrediënten uit om te combineren met de quinoa. Hierbij ontdek ik een ingrediënt waarvan ik niet wist dat het bestond: de gele biet. Dol op rode bietjes proef ik snel een hapje, een lekkere ontdekking en zeker een ingrediënt wat ik zelf in de super ga proberen te scoren!

Tussen het koken door komt er steeds iemand langs met een hapje of lekkernij die net vers gemaakt is, waardoor we allerlei soorten nieuwe smaken kunnen ontdekken en mogen ook tijdens het harde werken onze maagjes kunnen vullen. Voor het eerst in mijn leven eet ik zelf-gefileerde tong en door collega’s bereidde kreeft en kwartel. Het is vreemd hoe ik op de een of andere manier vanavond voor alles open sta en geen moeite heb nieuwe dingen te proeven waarbij ik normaal wel tien keer na zou denken over wat het nou is. De sfeer van het gebouw en het koken voegt veel toe aan ieders enthousiasme om zijn grenzen te verleggen en net een stukje verder te gaan dan anders.

Een ontzettend fijne en leerzame challenge, maar natuurlijk ook een gezellige topavond vol met lekker eten. Ik heb weer een hoop inspiratie om zelf thuis weer aan de slag te gaan, al zal ik al het keukengerei en de tafel vol ingrediënten hierbij wel gaan missen.

Nadja Neeven onderwerpt zich komende 52 weken samen met Esther Vogel en Lotte Besse aan de 52 Challenge: iedere week een nieuwe uitdaging. Alle uitdagingen kun je vinden op 52Challenge.nl.