Recensie

Beter dan The Hunger Games

26-11-2014 11:40

Ook zo afgeknapt na het zien van het eerste deel van het laatste deel van The hunger games? Net wanneer de film aardig dreigt te worden, trekken de makers de stekker er uit en roepen tot volgend jaar. Het is zoiets als de filmische variant van de coïtus interruptus.

Gelukkig ligt er een uitstekend alternatief voor het grijpen. Een verhaal van 100 minuten met een kop en een staart en zeer geschikt voor young adults van alle leeftijden. We hebben het hier over How I live now, een Engelse film die moeiteloos tienerliefde vermengt met de nucleaire apocalypse. En dat is in dit geval ook nog eens best romantisch.

Jan Wolkers

De tijden dat je je als jong volwassene – opa vertelt: vroeger heette dat een tiener – voor een literaire portie seks en dood stiekem moest behelpen met een beduimeld exemplaar van een roman van Jan Wolkers liggen ver achter ons. Young Adult boeken zijn tegenwoordig big business.

Ook de filmindustrie heeft het genre ontdekt. De ene na de andere bestseller krijgt een filmversie. In Nederland wordt het verzamelde werk van Carry Slee aan de lopende band verfilmd. Dat levert een gestage stroom van titels met een uitroepteken op, waarin steevast herkenbare puberproblemen worden behandeld.

Van over de grens komen verhalen die net een tikje ambitieuzer zijn. Puberthema’s als seks, liefde en dood worden overgoten met een apocalyptische saus, een metafoor voor bespiegelingen over vrijheid, verdraagzaamheid en democratie. De immens populaire Hunger games-reeks uit de VS is koploper in het genre. Uit Australië kwam al de iets minder bekende boekverfilming Tomorrow, when the war began.

Derde Wereldoorlog

Ook How I live now hoort op hetzelfde plankje als The hunger games. Deze Engelse young adult-verfilming, naar een boek van Meg Rosoff, speelt zich af in de nabije toekomst tijdens de uitbraak van de Derde Wereldoorlog. De stadse Amerikaanse Daisy verhuist naar het Engelse platteland om te gaan wonen bij haar tante. Ze wordt verliefd op haar neef Edmond. Maar net wanneer de liefde wat lijkt te worden, slaat het noodlot toe.

Terroristen laten een nucleaire bom in Londen ontploffen. De explosie doodt honderdduizenden mensen, de straling maakt een normaal leven onmogelijk. De tante is afwezig tijdens de gebeurtenissen. Daisy, Edmond en nog een paar kinderen moeten zien te overleven tijdens de burgeroorlog die vervolgens uitbreekt.

Gruwelen en romantiek

How I live now vermengt tienerliefde met een flinke scheut post-9/11-terrorisme. De film doet wel wat denken aan 28 Days later, de intelligente horrorfilm van Danny Boyle over een ontwrichte maatschappij. Maar dan wel zonder de zombies. Maker Kevin Macdonald durft de jong volwassenen niet echt de stuipen op het lijf te jagen.

Dat How I live now ook voor (oud) volwassenen goed te genieten is, komt dankzij de ingeleefde rol van de aanstormende Amerikaans-Ierse Hollywoodster Saoirse Ronan en de slimme regie van Macdonald (The last king of Scotland) die mooi het midden weet te houden tussen oorlogsgruwelen en tienerromantiek.

Dvd/vod: How I live now. Regie: Kevin Macdonald. Met: Saoirse Ronan, Tom Holland.