De vergeten liedjes van de Top 2000

01-12-2014 19:01

Op een Lana Del Rey of Adele na is de Radio 2 Top 2000 doorgaans wat voorspelbaar. Maar de wereld kent nog meer fantastische muziek. Tot de Top 2000 écht begint, zorgt cultprinses Ingelise de Vries iedere dag voor liedje dat in de Top 2000 doorgaans wordt vergeten.


De vergeten liedjes van de Top 2000 is een rubriek waar ik afgelopen jaar het hele jaar mee bezig ben geweest. Heel december, tot de Top 2000 begint, 24 liedjes beschrijven die niet in de Top 2000 staan, maar wel een muzikaal meesterwerkje zijn. Shazam heeft overuren gedraaid.

Begin augustus plaatste ik dan ook een oproepje op Twitter om mee te denken. Mijn eigen Spotify-lijstje gaat van David Bowie tot Jett Rebel en van Hanson tot Motörhead, maar bevat toch bijzonder weinig vrouwen. Vorig jaar kwam ik dan ook niet verder dan Björk, Eurythmics, Massive Attack en Melanie.

Omdat er niks mis is met je horizon verbreden, zelfs als je zo eenkennig bent als ik, vroeg ik om voornamelijk vrouwelijke artiesten. Begin augustus is alweer een hele tijd geleden, dus wie met deze tip kwam, weet ik niet meer. Maar iemand tipte me PJ Harvey. En dan vooral het nummer Dress. Dat nummer heeft sindsdien heel vaak opgestaan en heeft zonder moeite mijn persoonlijke playlist gehaald.

Geen groot publiek

Na drie jaar met Automatic Dlamini te hebben gespeeld, besluit PJ Harvey een trio te beginnen met Rob Ellis en Ian Oliver. Ze kiest niet voor een bijzonder spannende naam, het trio heet gewoon het PJ Harvey Trio. Niet alleen omdat “nothing felt right at all or just suggested the wrong type of sound”, maar ook zodat ze gemakkelijk solo door kan gaan met dezelfde nummers.

De debuutsingle van het trio is Dress, dat in 1991 uitkomt. Het nummer krijgt onwijs veel positieve reacties, maar op één of andere manier belandt het niet echt in de charts. Zowel het nummer Dress als het album Dry belanden in Nederland ook niet in de hitparades. Wel wint Harvey in 2001 en 2011 de Mercury Music Prize, ontvangt ze zes Brit Awards-nominaties, vijf Grammy-nominaties en nog twee Mercury Music Prize-nominaties. Door twee keer de Mercury Music Prize te winnen, komt Harvey in The Guinness Book Of Records als eerste artiest die de prijs twee keer in ontvangst neemt.

Mooi van lelijkheid

“Admirable, if not always enjoyable”, noemde John Peel het nummer toen hij het voor het eerst draaide in zijn radioshow op BBC Radio 1. Daarmee vat Peel precies de kracht van dit nummer samen. Het nummer zit verschrikkelijk goed in elkaar, maar is niet altijd even prettig om naar te luisteren. Zeker de eerste keer was het voor mij even wennen.

De drum lijkt te versnellen terwijl de gitaar in het intro hetzelfde blijft. Of blijft de drum op tempo en vertraagt de gitaar? Dat in combinatie met de rauwe stem van PJ, dat soms tegen het vals aan lijkt te zitten en de strijkers die alle kanten opgaan. Het nummer is een typisch geval ‘mooi van lelijkheid’. Want wat precies de schoonheid van dit nummer is, is vrij lastig te zeggen. De rauwheid, de vals aandoende noten, het bijzondere ritme. Harvey weet al deze elementen op de juiste manier bij elkaar te brengen wat resulteert in Dress.

Geldgebrek

Voor de video van Dress wordt Harvey’s vriendin Maria Mochnacz opgetrommeld. Het zal niet de laatste video zijn die Mochnacz onder haar hoede zal nemen, en later zal ze ook nog artwork voor albums en singles van Harvey verzorgen. Zowel Mochnacz als Harvey zit niet heel ruim in het geld, waardoor ze net genoeg hebben voor 12 minuten film. De reden dat je in de clip sommige beelden achteruit gespoeld langs ziet komen, is dus simpelweg geldgebrek.

Het blijft voor Harvey niet bij Dry. Na haar debuut zal ze nog 7 albums uitbrengen, waarvan de laatste in 2011 is verschenen. Wie weet wat er binnenkort nog aankomt. Ook werkt ze na Dry nog samen met onder andere Nick Cave, Bob Dylan, Josh Homme, Marianne Faithfull, acteert ze en zijn verschillende van haar beeldhouwwerken te zien in Lamont Gallery en Bridport Arts Centre.

Lees hier alle vergeten liedjes van vorig jaar terug. Omdat luisteren natuurlijk veel leuker is, kun je je abonneren op deze afspeellijst op Spotify. Vind deze rubriek dan meteen even leuk op Facebook.

Nog tips voor vergeten liedjes? In de reacties, via Twitter of mail kun je al je suggesties deponeren. Of Ingelise er wat mee gaat doen, is natuurlijk altijd de vraag.