#OPHEF om komst Thierry Baudet naar universiteit Groningen

18-12-2014 13:53

De studievereniging van de opleiding geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen boekte alweer lange tijd geleden de bekende rechtsfilosoof Thierry Baudet om een praatje te komen houden over zijn proefschrift De aanval op de natiestaat. Maar sinds Baudet het openlijk opnam voor versiergoeroe Julien Blanc hebben sommige studenten toch niet zo’n zin meer in een lezing van Baudet en is er binnen de vereniging #OPHEF ontstaan over de komst van Baudet. Dit meldt de Groningse universiteitscourant UKrant

Volgens de Ukrant ontstond er vooral #OPHEF binnen de besloten Facebook-groep van de studievereniging. Leden waren woest omdat het echt niet de bedoeling van een vereniging kon zijn om zomaar een podium te geven aan sprekers waar zij het niet mee eens zijn.

Tolerante academici in de dop

Sommige tolerante academici in de dop, waarvan je op z’n minst zou verwachten dat ze door middel van debat en ideeënuitwisseling hun wetenschap en gedachtenwereld vorm willen geven, bleken helemaal niet van andere ideeën om uit te wisselen te houden. Zo schreven studenten te hopen dat ‘Baudet met zijn staart tussen de benen vertrekt’.

Dergelijke Stalinistische opvattingen over andere meningen lijken steeds populairder te worden bij de huidige generatie studiestelselstudenten. In Groot-Britannië bijvoorbeeld is op sommige universiteiten inmiddels vrijwel alles verboden wat heel misschien wel eens tegendraads, prikkelend, origineel en dus eventueel ‘kwetsend’ kan zijn.

Censuur en politiek correcte uitsluiting om de ‘academische vrijheid’ en ‘het vrije debat’ vorm te geven: je moet er maar opkomen in vrij Europa anno 2014