Weten & Tech

E-reader lezen voor het slapen is helemaal niet slecht

22-12-2014 19:39

Screen Shot 2014-12-22 at 19.19.34

Maandagavond kopte het ANP (en dus de rest van de media diezelfde avond online, en de oude media pas dinsdag gedurende de dag (lol)): ‘E-book lezen voor het slapen is slecht’.

Uit een wetenschappelijk onderzoek zou zijn gebleken dat ‘blauw licht’ afkomstig uit I-pads en, volgens het nieuwsbericht in kwestie althans, uit ‘e-readers’ van invloed is op het slaaphormoon melatonine waardoor mensen minder makkelijk in slaap komen.

Dat zal zeker waar zijn, die theorie is al jaren bekend en bij een goede slaaphygiëne hoort doorgaans ook ‘twee uur voor het slapen gaan geen activiteiten anders dan een boek lezen bij kunstlicht’, maar met e-readers heeft het natuurlijk niets te maken.

Een e-reader (zoals de Kindle basic of noem je favoriete basis -reader van ongeacht welk merk) heeft in tegenstelling tot een laptop of iPad géén eigen lichtbron.

Een e-reader heeft juist een externe lichtbron nodig om gelezen te kunnen worden. Net als een papieren boek dus. Sterker nog: exact hetzelfde als een papieren boek.

Toch wordt de lezer nu flink misleid omdat in het nieuwsartikel ook wordt gesproken over ‘een onderzoeksgroep die papieren boeken las en een onderzoeksgroep die van e-readers las’ met als resultaat dat de groep e-reader lezers minder snel de slaap kon vatten.

Nogmaals: onmogelijk. E-readers werken met e-inkt op e-paper: er moet licht op vallen om het te kunnen lezen.

Wat de wetenschapper, of de slapende journalist, bedoelt zal de ipad of de laptop zijn. Of de vele varianten van geupgrade e-readers waar tegenwoordig een ingebouwd lampje in zit, zoals iemand ons op Twitter liet weten. Maar die modellen zijn voorzien van een aan/uit-knopje voor het licht.

Hoe dan ook: een sterk misleidend bericht, al dan niet bewust geframed om het lezen van digitale boeken in een kwaad daglicht te stellen.

Overigens konden wij de publicatie in kwestie niet terug vinden op de site van PNAS. Waarschijnlijk alleen te lezen op…papier.