52 Challenge: iedere week een andere uitdaging

20-01-2015 09:54

Ik eet dus geen vlees. Inmiddels al langer dan een jaar. Het meest irritante aan het starten van mijn vleesloze leven, zijn de mensen in mijn omgeving die mij continu dezelfde vraag stellen; “Waarom ben je eigenlijk vegetariër?” gevolgd door “Ik snap dat echt niet, hoe kan je nou een heerlijk broodje gegrilde kip of een sappige biefstuk weerstaan?”. Laat ik duidelijk zijn; de reden dat ik vegetarisch ben gaan eten ligt voornamelijk aan het feit dat ik vlees gewoon niet zo lekker vind. Een bijkomend voordeel is dat er dankzij mijn eetpatroon minder dieren hoeven te lijden én ik daardoor bijdraag aan een beter milieu. D’as toch mooi! Veggie zijn bevalt me fantastisch, maar eigenlijk heb ik me tot op de dag van vandaag nog steeds niet verdiept in een goed gebalanceerd vegetarisch dieet. Inmiddels merk ik dat aan van alles in mijn lijf.

Vervang de vervangers

Als er categorieën bestaan, dan behoor ik zeker tot de “luie vegetariër”. Vleesvervangers zijn lekker, maar waarom moeilijk doen als deze makkelijk te vervangen zijn door een extra stuk groente? Hier ligt mijn valkuil. Door mijn laksheid krijg ik te weinig eiwitten, ijzer en vitamine B12 binnen. Dit uit zich onder andere in hoofdpijn, moeheid en een verstoorde spijsvertering. Tussen de honderden kookboeken is er helaas geen een die een rookie veggie mee neemt in de wondere wereld zonder vlees of vis. Vernieuwende en lekkere recepten te over, maar het samenstellen van een gebalanceerd weekmenu zal ik toch echt zelf moeten doen.

Ei, peulvruchten en noten

Een uurtje Googlen maakt veel duidelijk voor mij. Een vegetariër heeft per dag 2 eieren óf 100 gram tofoe (of andere vleesvervanger) óf 100 gram peulvruchten óf 40 gram noten nodig. De rest dient aangevuld te worden met zaden, zuivel en groenten. Wat ik wekelijks mis zijn eieren, peulvruchten, zuivel (lees:kaas) en tofu/tempeh. Door mijn liefde voor gezond eten heb ik al een streepje voor op mijn nieuwe eetpatroon. Zakken pecannoten, speltmuesli en bakjes houmous zijn bij mij bijvoorbeeld niet aan te slepen. Mijn weigering om zuivel te eten en te drinken is daarentegen wel een probleem. Soja melk mag blijven, maar in plaats van Alpro yoghurt moet ik meer kwark gaan eten.

Discipline

Mijn voorbereiding uit zich in een week gedisciplineerd healthy eten. Gezond ontbijten is na de feestdagen wat ingezakt, maar wordt nu ook weer streng ingevoerd met kwark en speltmuesli. Crackers met houmous at ik altijd al, maar een lekker blok kaas of Hüttekäse ligt nu ook op tafel. Vooral ’s avonds moet ik wat wennen aan nieuwe gerechten, maar een doperwten soepje en wraps met kidneybonen bevallen me prima! Tip voor mij mede veggies: drink appel- of sinaasappelsap bij een ijzerrijke hap. Doordat deze dranken rijk zijn aan vitamine C neemt je lichaam het ijzer beter op. Ik heb veel geleerd in korte tijd en voel me ook serieus fitter. Nu ook nog meer drinken op een dag, dan ben ik helemaal af!

Mijn week vullen met heerlijk en gezond eten is voor mij geen straf en blijkt minder moeilijk dan gedacht. Eieren zijn zo gebakken en dankzij merken als Bonduelle zijn peulvruchten ook in een handomdraai toegevoegd aan een gerecht. Een nieuwe ontdekking die ik zeker zal blijven eten zijn de omeletrolletjes. Nu ik weet welke producten ik wekelijks moet eten, zijn recepten niet moeilijk te vinden. Toch is het jammer dat er geen mooi boek bestaat met een duidelijke guide to vegeterianism (ja ik ben nog steeds van de boeken, net als van schriften en papieren kranten). Ik zeg: gat in de markt! Tijdens mijn zoektocht naar goede vegetarische gerechten, stuitte ik vaak op heerlijke vegan recepten. Een veganistische lifestyle is aan mij niet besteed, maar een week veganchallengen lijkt mij wel interessant. Keep you posted!