Recensie

Duister sprookje met iets te mooie vrouwen

20-01-2015 16:14

Je zou The truth about Emanuel met wat montage-ingrepen zo kunnen verbouwen tot een horrorfilm. Alle elementen zijn al aanwezig. Een nurks langharig meisje dat visioenen heeft. Een mysterieuze buurvrouw die lijdt aan wanen. Onverklaarbare wateroverlast. Vreemde ruis op de babyfoon.

De J-horror, de Japanse griezelfilm, had jarenlang patent op dit soort ingrediënten. En toch is The truth about Emanuel geen horrorfilm. Hoewel de distributeur potentiële kopers graag wil laten geloven dat we hier te maken hebben met een thriller, wil het ondanks die belofte nooit echt spannend worden. Wel hangt er een constante beklemming in de lucht waardoor dit psychologische drama toch interessant blijft.

Fantasiewereld

The truth about Emanuel gaat – niet zo heel verrassend – over de bijna achttienjarige Emanuel (Kaya Scodelario). Haar moeder is overleden in het kraambed en zij geeft zichzelf de schuld van haar dood. De relatie met haar jonge stiefmoeder is slecht. Wanneer naast haar een alleenstaande moeder (Jessica Biel) met kind komt wonen, voelt ze een zielsverwantschap met de vrouw.

Ze wordt ingehuurd als babysitter en brengt veel tijd met de buurvrouw door. Gaandeweg ontdekt ze dat de vrouw in een fantasiewereld leeft en geheimen heeft. Ze gaat mee in de illusie en probeert anderen – lees: hitsige mannen – bij de buurvrouw weg te houden.

Je hoeft geen psychologie gestudeerd te hebben om te zien dat Emanuel in de vrouw een vervangster ziet van haar moeder. Die beschouwt haar weer als haar kind. Om het geheel nog een zweem van een Griekse tragedie te geven, hangt er ook nog een erotische spanning tussen de twee.

Bewegende glossy

Heel verrassend is het allemaal niet, maar The truth about Emanuel moet het vooral hebben van de dromerige sfeer, denk aan een film als The virgin suicides. Deze film is een duister sprookje waarin de vrouwen te mooi, de stiefmoeder te lief en de houten villa’s te nostalgisch zijn.

Debuterend regisseur Francesca Gregorini leeft zich uit in fraai gefotografeerde plaatjes. Het is soms net of we naar een bewegende glossy zitten te kijken. Fashionista’s kunnen hun hart ophalen aan al die perfect geklede iets te magere vrouwen die gracieus bewegen op de ijle klanken van Agnes Obel. Geen diepgravende cinema, wel een smaakvolle film.

Dvd/vod: The truth about Emanuel. Regie: Francesca Gregorini. Met: Kaya Scodelario, Jessica Biel, Alfred Molina, Frances O’Connor.