Recensie

Speelt The Elementary Penguins voor het laatst voor een habbekrats?

26-01-2015 14:26

Band: The Elementary Penguins
Zaal: Paard van Troje (de kleine zaal)
Klinkt als: Manic Street Preachers en Tame Impala die een feestje houden en ach, wat leuk; Kasabian komt ook even kijken.
In de knuist: Een onbevangen pint

Je hebt bands die jaren zwoegen voor een beetje airplay en je hebt bands met een gouden pik. The Elementary Penguins valt in de laatste categorie. Of komt wat goed is gewoon altijd snel?

Er wordt lekker Hollands gebrabbeld vanavond op het podium want de indierockband komt uit Amsterdam, met de kanttekening dat zanger Dale Wathey uit Sheffield geïmporteerd is. Gitarist Sjap Kooistra en drummer Maurits Huijgen completeren het drietal.

Strak gespeeld

Vanavond in Den Haag hebben de heren er zichtbaar zin in. Wathey beschikt al over de nodige bagage als podiumdier (stond o.a. al eens met Tiny Dancers op Glastonbury) en hij draait zijn hand niet om voor de kleine zaal van het Paard.

Het moet gezegd; de band maakt zijn belofte volledig waar. Er wordt strak gespeeld en van een aantal nummers druipt de hitpotentie gewoon af, met Dance Floor als zekerheidje voor deze zomer. Maar ook het zwaardere werk wordt door de zaal opgepikt. Het publiek lijkt te beseffen dat het wel eens de voorlopig laatste keer kan zijn dat je deze band voor een habbekrats kunt zien spelen.

Grote doorbraak

The Elementary Penguins heeft tot nu toe alles mee. 3FM Serious Talent in de pocket, minuutje bekendheid opkrikken bij DWDD. Concertorganisator Friendly Fire aan hun zijde en kledingsponsor Fred Perry die voor verse polo’s zorgt. Maar wordt dit het jaar van de grote doorbraak? Het zou eigenlijk niemand verbazen.