Kunst

Muziekonderwijs van DJ D-Rok

30-01-2015 13:28

Ergens in geloven is voor mij altijd lastig geweest. Niet alleen omdat ik niet ben opgevoed met een achterliggend religieus motief, maar vooral doordat ik al vroeg doorhad dat dingen soms anders zijn dan mensen voor doen komen. Ik prikte al vroeg door de vermomming van de Sint heen, en het lukte maar niet om in bad het water te doen splijten. Hoe hard ik het ook probeerde. Nee geloven is nooit iets voor mij geweest. Tot gisteren. Want waar sommigen in Nostradmus geloven, geloof ik nu met volle overtuiging in Gil Scott-Heron .

The revolution will not be televised

Net zoals zijn illustere voorganger Nostradmus, wist Gil Scott-Heron ook al wat er in de toekomst zou gaan gebeuren. Wie had gedacht dat hij in 1970 kon voorspellen wat er op 29 januari 2015 zou gaan gebeuren. Hoe had een man in Amerika in 1970 kunnen weten dat een jongeman gewapend en al een televisie studio binnen zou treden, om vervolgens zendtijd te eisen om zijn boodschap te verspreiden. Hij sprak van een revolutie. Maar zoals Scott-Heron het vijfenveertig jaar geleden al voorspelde, bereikte ook deze revolutie de tv niet. The revolution will not be televised.

Boodschap

De eerste versie die Scott-Heron de wereld in stuurde was een gedicht onder begeleiding van conga’s en bongo’s, maar in 1971 werd er een nieuwe versie opgenomen als b kant van zijn eerste single Home is where the hatred is. Deze versie met band is nog steeds de meest populaire versie, al lijkt de boodschap op de originele track nog harder over te komen. Scott-Heron sprak in een tijd waar de nood voor burgerrechten langzaam verschoof naar de vraag voor Black Power, dit door het feit dat The Civil Rights Movement langzaam maar zeker uit elkaar getrokken werd en de focus op de eigenlijke boodschap volledig kwijt was. En de muziek reageerde hier op. Waar eind jaren 60 over samenkomen als volk werd gesproken, werd de toon nu agressiever zoals ook in het gedicht van Scott-Heron is te lezen. In één gedicht is het contrast tussen de irrelevantie van de televisie en haar commerciële belangen en de importantie van “echte” gebeurtenissen haarfijn uitgelegd.

The revolution will not be right back after a message about a white tornado, white lightning, or white people. You will not have to worry about a dove in your bedroom, a tiger in your tank, or the giant in your toilet bowl. The revolution will not go better with Coke. The revolution will not fight the germs that may cause bad breath. The revolution WILL put you in the driver’s seat. The revolution will not be televised, will not be televised, will not be televised, will not be televised. The revolution will be no re-run brothers; The revolution will be live.

Of de revolutie die de jongen van gisteren een nobele achtergrond heeft zullen we misschien nooit weten. Wat wel zeker is, is dat zijn revolutie de televisie ook nooit zal halen.