Recensie

Luke Winslow-King tovert Den Haag om in New Orleans

02-02-2015 11:52

Artiest: Luke Winslow-King
Zaal: Paard van Troje (de kleine zaal)
Klinkt als: De getalenteerde blanke overbuurman van John Lee Hooker.
In de knuist: Jack Daniel’s. Zonder ijs.

Omarmt een steeds groter publiek in Nederland de vooroorlogse blues? Het begint er op te lijken want Luke Winslow-King heeft over de opkomst niet te klagen. De kleine zaal van het Paard van Troje is volledig uitverkocht. Veel last-minute bezoekers die nieuwsgierig werden na Winslow-King’s optreden bij DWDD op donderdag?

Hoe dan ook, zijn mix van blues, soul en New Orleans Jazz wint aan populariteit. Een andere bekende naam in dit circuit, Pokey LaFarge, toert al regelmatig door de zalen en bezoekers van die show kennen Luke Winslow-King misschien al uit het voorprogramma. Nu reist hij met zijn eigen band door het land en kwam hij zaterdag op bezoek in het Paard van Troje.

Chemie

Winslow-King, geboren in Michigan maar geschoold in -waar anders?- New Orleans, is achterlijk getalenteerd. En dan niet alleen op de slidegitaar maar ook vocaal. Samen met zijn ever so charming vrouw Esther Rose (gecheckt en nee, het is echt niet Carice van Houten) vormt hij een muzikaal koppel waar je niet ver hoeft te zoeken om de chemie te vinden.

Maar hoe leuk die twee ook samen zijn, onvervalste blikvanger in Winslow-King’s band is gitarist Roberto Luti. De Italiaan legt bakken met gevoel in zijn solo’s en de gitaarduels tussen hem en de frontman zijn om te smullen.

Ondertussen pikt het Haagse publiek alle nummers vanaf het begin op. Vooral bij de uptempo nummers als Swing That Thing en Cadillac Slim zit de stemming er goed in. Maar ook als Winslow-King zich haast verontschuldigt omdat er een langzamere track op het menu staat, verslapt de aandacht van de zaal niet.

Uit de schaduw

Luke Winslow-King stond al bekend als ‘dat leuke voorprogramma van Pokey LaFarge’. Maar nu, met eigen band, stapt hij definitief uit de schaduw. Sterker nog; misschien overtroeft Winslow-King op dit moment LaFarge. Vind je fresh vintage Americana te pruimen; gaat dat dan zeker zien en oordeel zelf.