Ryan Bingham overtuigt vooral met ouder werk

04-02-2015 12:09

Een bomvol Bitterzoet vanavond voor Ryan Bingham in Amsterdam. De 33-jarige zanger die opgroeide in Texas is bezig met een Europese tour om zijn nieuw plaat Fear and Saturdaynight te promoten. Countryrock, ook wel Americana genoemd, is wat Bingham vanavond komt brengen.

Cowboylaarzen

Een gemêleerd gezelschap staat rustig op de Bingham te wachten als hij opkomt. Het zijn veelal de wat oudere rockers die vanavond zijn komen opdagen. Veel met inclusief cowboylaarzen. Na een flinke slok van zijn whisky begint hij te spelen. Bingham staat bekend om zijn rauwe doorleefde stem, en als je daar vanavond voor gekomen bent, word je zeker niet teleurgesteld.

Met vijf albums op zak kan de zanger putten uit een breed repertoire. Zijn tweede nummer Depression is sterk en de artiest kan dan ook veel bijvang verwachten van de zaal. Als Ryan vertelt dat hij binnenkort voor het eerst vader wordt kan hij opnieuw op veel gejoel rekenen, dan zet hij Broken Heart Tattoo’s in. Een nummer dat hij toewijdt aan het vaderschap.

Eentonig

Zijn liedjes speelt hij vandaag zonder enige begeleiding van een band. Geheel akoestisch. Dat maakt het een bijzonder concert, maar is af en toe ook zijn zwakte. Soms zijn zijn liedjes net iets te klein en wordt het hier en daar eentonig. Sterk is het als hij een gedeeltelijk Spaans nummer over New Mexico zingt. Een plek waar hij een groot deel van zijn leven heeft doorgebracht. Bingham werd al vroeg wees, de gevoeligheid en kwetsbaarheid klinken door in zijn doorleefde stem. Een stem die eigenlijk helemaal niet bij een dertiger past.

Waar het tijdens het concert af en toe een beetje rumoerig is, is het bij zijn grootste hit The Weary Kind doodstil. In akoestische setting komt het nummer vanavond meer dan tot zijn recht. Het is zeker geen slecht concert wat Ryan Bingham vanavond weggeeft. Het zijn de uitschieters als The Weary Kind en Depression die overtuigen. Zijn nieuwe nummers mogen er ook zeker zijn, maar zijn soms nog net iets te nieuw om te beklijven. En daardoor is het af en toe toch net iets teveel van hetzelfde. Desalniettemin laat Bingham vanavond Bitterzoet tevreden achter.