BITS – Gamenieuws: YouTubers teleurgesteld in Nintendo, einde voor OPM

06-02-2015 16:09

Nintendo wil best advertentie-inkomsten op Youtube met je delen, mits je precies doet wat ze in Japan zeggen. Het Gameon-fonds, dat wil investeren in gratis online games, is de overheid beu! Grand Theft Auto V verkoopt ondertussen als een speer.

Nintendo komt Youtubers tegemoet (soort van)

wii_u_blackblanco

De nieuwe Youtube-regels van Nintendo zorgen voor enige consternatie. Youtubers die filmpjes opnemen over Nintendo-games kunnen onder de nieuwe regeling weliswaar reclame-inkomsten verdienen (eerder claimde Nintendo zelf copyright), maar iedere video moet daarvoor apart aangemeld worden. Op losse video’s hanteert Nintendo een marge van 40%, maar het is ook mogelijk een heel Youtube-kanaal aan te melden; in dat geval claimt Nintendo 30% van de reclame-opbrengst.

Het bizarre is dat Nintendo in dat geval eist dat je alle video’s die niet over Nintendo-spellen gaan verwijdert. Daarnaast kun je alleen films maken over games die op deze lijst staan.

Volgens Felix Kjellberg, die onder de naam ‘Pewdiepie’ enorm populaire video’s over games maakt, schiet Nintendo zichzelf hiermee duchtig in de ballen. Op z’n Tumblr vertelt hij dat Nintendo-games hiermee niet aantrekkelijk zijn als videomateriaal, aangezien er vele spellenmakers zijn die geen reclame-geld claimen. Als voorbeeld noemt hij Minecraft, dat volgens Kjellberg mede dankzij Youtube-video’s zo’n doorslaand succes is geworden.

Ten opzichte van het oude ‘alles-is-voor-Bassie-model’ is het natuurlijk wel een verbetering, maar optimaal is het absoluut niet. Zeker nu Nintendo ook nog achter blijkt te liggen met het goedkeuren van video’s.

GameOn-fonds ‘teleurgesteld in overheid’

BITS_GAMEON

Ongeveer een jaar geleden begon Gameon, een beleggingsfonds dat wil investeren in gratis games. Het was de bedoeling dat het fonds privaat en overheidsgeld zou stoppen in nieuwe, succesvolle games, om er voor te zorgen de volgende Angry Birds of Candy Crush uit Nederland zou komen.

Volgens de NOS komt initiatiefnemer Reinout te Brake nu terug op die regeling; Gameon wil zonder de overheid verder. Volgens Te Brake loopt hij tegen te veel obstakels aan bij het aanvragen van financiering.

Vanuit Gameon gezien is de frustratie begrijpelijk; snel schakelen kan in het geval van game-ontwikkeling (en de technologiesector in het algemeen) het verschil maken. Aan de andere kant lijken de eisen van de overheid (een solide businessplan) op het eerste gezicht niet onredelijk. Je kunt je afvragen of de overheid de rol van ‘durfinvesteerder’ zou moeten spelen.

Hopelijk binnenkort meer over deze kwestie.

GTAV binnen recordtijd een bestseller

BITSGTA

Grand Theft Auto V is hard op weg om zich bij de meest verkochte games aller tijden te voegen. Op het moment staat de teller op 45 miljoen verscheepte exemplaren (aan verkopers), waardoor de top drie in zicht komt. Daar staat op dit moment Super Mario Bros voor de NES, met ruim 40 miljoen verkochte cartridges (aan de consument).

Opmerkelijke cijfers, aangezien GTAV slechts anderhalf jaar geleden verscheen en een ‘Mature’-rating heeft (17+ in de VS en 18+ in Europa). De Playstation 3/Xbox 360-versie werd 35 miljoen keer verscheept, de PS4/Xbox One-variant staat op 10 miljoen exemplaren (het grote merendeel overigens voor de PS4).

BITS_GTAV

De stap naar de tweede of eerste plek is nogal groot. Daar bevinden zich respectievelijk Wii Sports (82 miljoen keer verkocht) en Tetris voor mobiele telefoons (100 miljoen). Het lijkt onwaarschijnlijk dat GTA V dat zal benaderen.

Laatste uur slaat voor OPM

BITS_OPMkopie

Het Officieel Playstation Magazine, OPM, stopt definitief. Er gingen al langere tijd geluiden dat het blad ermee op zou houden en eind februari verschijnt de laatste uitgave. Niet alleen het blad verdwijnt: het hele merk wordt stopgezet, inclusief de site.

Wéér een Nederlandstalig gamesblad dat ten onder gaat. OPM, gegroet!

8-bit Simpsons-intro

Om toch met een vrolijke noot te eindigen: een toffe 8-bit versie van The Simpsons-intro. Een mens moet wát!

Fijn weekend!

Wil je – om wat voor reden dan ook – contact opnemen met Bits? Stuur een mailtje naar [email protected] , of volg Bits op Twitter: ‘@Bitspost‘.