Weer miljoenenopbrengst voor werk Duitse kunstenaar Richter

12-02-2015 14:26

Het werk van de 83-jarige Duitse kunstenaar Gerhard Richter verkoopt goed: nadat dinsdag een abstract werk van hem voor een recordbedrag van 41 miljoen euro was verkocht, veranderde gisteren een ander werk tijdens een openbare verkoop voor 21 miljoen van eigenaar.

De Duitser werd bekend met onder meer zijn schilderijen naar vaag gemaakte foto’s en zijn vlakverdelingen die ook een gebrandschilderd raam in de Dom van Keulen sieren. Hij werd met de verkoop van zijn Abstraktes Bild uit 1986 bij Sotheby’s dinsdag de duurste levende Europese kunstenaar. Tijdens de openbare verkoop bij Christies werd dat dunnetjes overgedaan met het schilderij Vierwaldstätter See (artikelfoto) uit 1969, dat naar een anonieme koper ging. Dat wisten Duitse media te vertellen.

Recordbedrag voor hedendaagse kunst

Sotheby’s meldde dat de openbare verkoop van hedendaagse kunst dinsdag in totaal ook een record opleverde met bijna 165 miljoen euro. Onder de werken, naast dat van Richter, die werden verkocht, waren twee studies voor een zelfportret uit 1977 van Francis Bacon. Die wisselden voor bijna 20 miljoen van eigenaar.

Abstraktes Bild

Abstraktes Bild

Six Colours

Six Colours

(TPO/ANP)