Interview

Carice van Houten: ‘Vrouwen kunnen manipulatief zijn met hun lichaam, mannelijk vlees is zwak’

18-02-2015 12:57

Carice van Houten is nu een vaste waarde in Game of Thrones van HBO. Wij spreken de actrice in Londen over haar succes als heks en ontberingen op de set.

Haar Engels is verzorgd, speels en is elastisch genoeg voor een scherpe grap, haar houding is zelfverzekerd, maar verre van hautain en haar sobere, edoch smaakvolle outfit (witte blouse, zwarte pantalon) is ravissant. Actrice Carice van Houten blijkt in vorm vandaag in het chique Corinthia Hotel, dat in hartje Londen onder auspiciën van Harrods wordt bestierd. Neuh, dit is bepaald niet showbizz in Holland, waar Carice de rode loper bij Tuschinski niet zelden moet delen met lijn 9.

Extra volgers

Geflankeerd door de andere leads uit Game of Thrones, zoals Liam Cunnigham (Davis Seaworth), steekt ze op de internationale persdag van deze meest succesvolle serie van HBO het vanuit alle windstreken ingevlogen journaille zo in haar zak. Wat heeft de rol van Melisandre haar opgeleverd, zo wil een Amerikaan nu van onze landgenote weten.
ANP-1000_29221474

 

“Een heleboel extra volgers op Twitter. Altijd leuk.”
Hoe brengt Melisandre al haar machinaties en complotten in de serie steeds tot een goed einde, vraagt een Spaanse verslaggeefster. “Via haar intuïtie als heks”, weet Carice, die er droog aan toevoegt: “Wat hetzelfde is als vrouwelijke intuïtie.”
Dan serieus: “Game of Thrones heeft mij veel gebracht, maar het valt mij op dat ik nu veel rollen krijg aangeboden van sterke, nou ja, eigenlijk gemene vrouwen. Wraakzuchtige ex-echtgenotes bijvoorbeeld. Terwijl ik in mijn eigen land wel de vrolijke en luchtige rollen krijg.”
Lachend: “Heb ik een sacherijnige kop, ofzo? Trouwens, ik hoorde eens dat Meryl Streep meteen nadat ze 40 werd drie heksenrollen kreeg aangeboden. En tss, ik ben nog niet eens 40. Kan je nagaan…”

Spectaculair doodgaan

De Game of Thrones-persbijeenkomst in Londen is ter gelegenheid van de release van het tumultueuze seizoen 4 op DVD en Blu-ray. Maar speculatie over seizoen 5 is er uiteraard alom. Carice houdt haar kaken op elkaar, maar weet wel dit: “Mocht Melisandre onverhoopt doodgaan, nou, dan wil ik dat ze ook spectaculair wordt afgemaakt. Volgens mij is daar ook veel behoefte aan bij het kijkerspubliek, die haar dat wel zou gunnen, haha. Als ik overigens het nieuwe script krijg, lees ik eigenlijk vooral mijn eigen rol. De rest moet – ook voor mij – een verrassing blijven, want ik ben zelf tevens diehard-fan. Joh, als ik mijn eigen scènes zie, denk ik, schiet op, dit weet ik al, ik wil de anderen zien.”
Carice maakt even vriendelijk tijd voor een gesprekje apart met ThePostOnline en de vraag die opdoemt is: kijken haar vrienden en lief ook?

 
ANP-1000_27013776

 

En zo ja: geven ze nog deskundig advies. Met een kleine frons: “Neuh, de meeste vrienden van mij hebben de serie nog nooit gezien. Wat eh, lichtelijk teleurstellend is. Maar ach, zelf loop ik ook enorm achter met al die nieuwe series. Bovendien, ik zeg altijd tegen mijn vrienden: wacht maar tot je een been breekt, dat kun je al die Game of Thrones-afleveringen achter elkaar bekijken.”
Vooralsnog moet ze de ontberingen op de Ierse filmset blijven trotseren, pruilt ze. “Ja, ik ben echt genaaid met die rol, het is altijd koud in Ierland en ik ben zowat de enige van de cast die geen thermische kleding kan dragen, omdat ik half naakt ben, of dunne jurkjes aan heb. En dan ben ik ook nog iemand die ‘t al in de zomer koud heeft.” Over al dat onfunctionele bloot in de reeks zei Van Houten in een eerder interview al dat ze ‘er niet dol op is’.

 
ANP-1000_27013771

 

“Maar hé, ik heb gewerkt met Paul Verhoeven, die nogal een dirty mind heeft, dus ik ben wat gewend. Bovendien: zo werkt de wereld nu eenmaal. Vrouwen kunnen manipulatief zijn met hun lichaam en het mannelijke vlees is altijd zwak…”

Toen ze in 2012 voor het eerst Game of Thrones binnenstapte voelde het volgens Carice als een ‘overweldigende productie’. “Ik wist bij wijze van spreken niet eens waar de camera stond, maar na al die seizoenen voelt het nu alsof ik echt een onderdeel van de serie ben.”
Ze zit niet meer alleenig te tweeten vanuit haar trailertje, maar is inmiddels dikke vriendjes met de cast. “Gewoon een ontzettend leuk stel mensen. Ja, ik zou het erg gaan missen, als ik niet meer voor Game of Thrones naar regenachtig Belfast zou moeten vliegen.”

 

Seizoen 4 van Game of Thrones is nu verkrijgbaar op dvd en blu-ray.

 
5000191932_BX_GOTS4_DVD_PREMIUM_OR.indd