Kunst

Muziekonderwijs van DJ D-Rok

20-02-2015 14:18

Ooit er over nagedacht om een potje te vechten met de politie, flesjes te gooien en over eeuwenoude monumenten heen te plassen? Een aantal Rotterdammers wel. En waar kan je dat beter doen dan in Rome natuurlijk. Het bier is er, de monumenten zijn moeilijk te missen en zoals ze er de afgelopen twee dagen achter zijn gekomen is de politie ook wel in voor een potje barbaren versus gladiatoren. De Nederlandse voetbalfans hebben zich weer eens van de meest slechte kan laten zien. Natuurlijk gaat het om een kleine groep en zijn de meeste aanwezigen echte supporters die daadwerkelijk voor het voetbal komen, maar helaas zijn er die paar eikels die voor de buitenschoolse activiteiten de bus pakken.

Vechten met Mick Jagger

Hoewel we het nu over voetbal hebben, kent de muziekgeschiedenis ook haar opstootjes. Wat zeg ik, het staat er bol van. Waar vroeger de mantel der rebelsheid er nog wel eens over werd gegooid zijn er complete zalen gesloopt, gevechten uitgebroken en zelfs doden gevallen. Dit laatste is bijvoorbeeld in 1969 al een keer voorgekomen. In een tijd waarin de publieke oproer toch al groot was in Amerika, landden The Rolling Stones in Alamont om daar op het gigantische festival te midden van een race baan te spelen. Vers uit de helicopter werd Mick Jagger geconfronteerd met een fan die hem toeschreeuwde. Zijn ‘’I hate you’’ werd gevolgd door een vuist van Jagger die recht op het gezicht van de fan terecht kwam.

De toon was gezet. Door de roerige tijd waren er al extra maatregelen genomen. Zo werden de Hell’s Angels als security ingehuurd door de Stones of door The Greatfull Dead (de waarheid is nooit helemaal boven tafel gekomen), en die hadden een nogal hardhandige manier om het publiek in bedwang te houden. Biljartkeus waren het wapen van keuze en meerdere mensen verlieten het terrein met een bloedneus. Toen Meredith Hunter tijdens de set van de Stones het podium op probeerde te klimmen en met veel geweld door de Angels te grazen werd, genomen trok hij een pistool. Angel Allan Passaro twijfelde niet, trok zijn mes en stak de 18 jarige jongen dood. De Stones konden nog maar net ontsnappen uit de veldslag die daarna ontstond en Passaro werd later vrijgesproken omdat hij zichzelf ‘’verdedigde’’.

Woodstock

Anderen pakken het iets anders aan. Zo presteerde The Cure het om op het podium slaags met elkaar te raken, schoot een iets te enthousiaste fan een romeinse kaars af bij een Zappa concert waardoor de zaal afbrandde, en namen fans op Woodstock 99 de track Break Stuff van Limp Bizkit iets te serieus. Alles dat voorhanden was en kapot kon, was een prooi voor de opgefokte menigte. Sowieso was het een gezellige bedoeling tijdens Woodstock 99, want een goedbedoelde actie tijdens het concert van The Red Hot Chilli Peppers kwam de organisatie ook duur te staan.

Er waren kaarsen uitgedeeld door de Pax (een anti wapen lobby) om tijdens Under The Bridge van de Peppers aan te steken om zo de track nog wat extra lading mee te geven. Je kan het bijna al raden, de kaarsen gingen te vroeg aan, er ontstonden her en der kampvuurtjes met plastic flesjes als brandstof en een inferno was het gevolg. Omdat de flesjes snel op waren werden stukken hout, pin automaten en verkoopkraampjes gebruikt om het vreugdevuur op te doen laaien. De politie moest er aan te pas komen om het terrein leeg te krijgen en de vriendelijke geest van het eens zo liefdevolle Woodstock was verdwenen.

Neanderthalers

Natuurlijk heeft Hiphop ook zijn aandeel in dit alles. Volgens sommigen zijn de L.A Riots niet alleen een gevolg van de mishandeling van Rodney King, maar ook door de muzikale inbreng van rap acts uit die tijd. Toch wil ik dit echter voor een later moment bewaren. Want als ik naar de daders kijk die in Rome uitgebreid op de foto staan, denk ik dat hun Ipod eerder vol staat met muziek van The Stones dan N.W.A. Ik heb geen sympathy for the devil, maar wel voor de Romeinse politie die deze neanderthalers shelter hebben gegeven.