Korte cd’s van Hollandse bodem

06-03-2015 15:18

Normaal gesproken liggen er stapels cd’s in de brievenbus en op de bureau’s op de TPO: Cult-redactie. Die worden verdeeld in twee stapels: nieuwe albums en EP’s. Met de EP’s wordt doorgaans niets gedaan. Maar soms zijn er uitzonderingen om de regels te bevestigen. Daarom bespreken we vandaag toch even Lucas Hamming en Chef’special, wiens EP’s beide vandaag zijn verschenen.

Lucas Hamming – The Perv in Perfection

The-Perv-In-Perfect-digital-low-resNormaal gesproken doen we op ThePostOnline dus weinig met EP’s, maar zoals iedereen heb ook ik een prijs. De prijs was in dit geval de kracht van herhaling, The Perv in Perfection kwam zowel digitaal als op cd én vinyl binnen. Onder luisteren kwam ik dus niet meer uit. En terecht, The Perv in Perfection smaakt naar meer. Lucas Hamming kun je kennen van het programma De Beste Singer-Songwriter van Nederland én als 3FM megahit. Deze ‘mooiboy-met-de-grote-bek’, zo noemt zijn biografie hem, speelde in 2009 ook een rol in Lover of Loser, de verfilming van het gelijknamige boek van Carry Slee en nam daarvoor tevens een single op.

Inmiddels is hij getekend bij PIAS en is zijn tweede EP een feit. Voor iemand van amper 21 klinken zowel de EP als Hamming zelf bijzonder volwassen. Hamming maakt stevige en dansbare poprock die lekker in je hoofd blijft hangen. Erg fijn in combinatie met zijn rauwe doch zuivere stem. Dat Mojo Mischief megahit is geworden op 3FM is niet vreemd, het is het meest catchy nummer van de EP. Leather Jackets contrasteert daar lekker mee, dat is een stuk mineuriger maar nog steeds even dansbaar. Als Hamming’s debuutplaat op ditzelfde niveau blijft, wordt het een dijk van een plaat.

Beluister hier The Perv in Perfection op Spotify. Wil je ‘m graag live zien? Zijn tourdata vind je hier.

Chef’s Special – A Shot in the Dark

unnamedChef’special is inmiddels wel een flink gevestigde naam in de Nederlandse muziekwereld. In De Wereld Draait Door speelde de band in 2011/2012 elke maand als huisband. De tweede plaat, Passing Through, kwam vorig jaar uit en belandde meteen op de eerste plaats in de Album Top 100. Februari dit jaar ontving de band drie keer platina voor datzelfde album. Voor wie het album na een jaar grijs draaien zat is, heeft de band nu een EP uitgebracht met vier nieuwe nummers.

Waar de band voor Passing Through zes weken in Brooklyn zat, zijn de jongens dit keer gewoon in hun thuisstad Haarlem gebleven om de vier nummers op te nemen. Shot in the Dark bevat vier nummers van allen dik vier minuten. De nummer hebben allemaal de potentie ingekort te worden tot radiovriendelijk korte liedjes. Dat is gelukkig niet gedaan, er wordt uitgebreid de tijd genomen om alles uit de nummers te halen wat erin zit. De muzikale intermezzo’s en hier en daar wat geëxperimenteer wat daaruit voortkomt, zijn een fijne bijkomstigheid. De EP hangt flink dicht tegen reggea en hiphop aan, maar houdt het eigen Chef’special-geluid nog wel vast. Ze omarmen wederom verschillende genre’s die ze in hun eigen mal gieten. De fans van Chef’special kunnen er weer even tegenaan tot het volgende album.

Beluister hier Shot in the Dark op Spotify. De shows van Chef’s Special zijn voorlopig uitverkocht, maar je kunt hier in de gaten houden wanneer ze weer spelen.