Interview

Jaap Robben: ‘Ik moet niet te stil zitten, maar beweging houden’

14-03-2015 15:36

Schrijver, dichter en theatermaker Jaap Robben (Oosterhout, 1984) won onlangs de eerste editie van de Nederlandse Boekhandelsprijs met zijn roman Birk. Totaal onverwacht voor hem. In de Boekenweek reist hij met zijn roman door het land.

Het is Robbens debuutroman waarmee hij de Nederlandse Boekhandelsprijs heeft gewonnen. De prijs die afgelopen jaar in het leven is geroepen door boekhandelaar Gerda Aukes – bekend als boekpanellid van DWDD – wordt vandaag door de schrijver in Haarlem op het Lezersfeest in ontvangst genomen. In totaal brachten 400 boekhandelaren hun stem uit op 117 verschillende boeken. Birk, dat gaat over de relatie tussen moeder en zoon nadat vader op dramatische wijze is verdronken, kreeg een kwart van alle stemmen.

Opnieuw in de belangstelling

“Het is een enorm compliment, echt fantastisch”, vertelt Robben over het winnen van de prijs. “Het is speciaal dat het boekhandelaren zijn die mijn boek hebben gekozen, mensen die veel lezen, weten wat er verschijnt en een enorm beeld daarvan hebben. Als je met zo’n overweldigende meerderheid wint, dat is wel indrukwekkend.” Dankzij de prijs staat Birk opnieuw in de belangstelling. De roman ligt opeens weer op de stapels ‘nieuw’ en krijgt aandacht in de media. “Het boek lijkt net verschenen, dat is heel leuk om te merken. Ik had nooit verwacht dat ik zo’n prijs zou winnen. Als je aan het schrijven bent, ben je niet bezig met succes of wat daarna komt. Het kan ook zo tegenvallen, dat je maar 312 exemplaren verkoopt.”

Nick Cave

Als Robben iets schrijft is hij altijd lange tijd aan het rommelen. Hij zegt wel een paar uur nodig te hebben voordat hij actief in een soort schrijftoestand komt. “Dan check ik mijn mail, ga ik een beetje lezen en opruimen. Dingen eten, drinken, een stukje lopen. Ik moet niet te stil gaan zitten, maar beweging houden, op welke manier dan ook. Dat helpt mij altijd. En soms kan muziek helpen. Het kunnen liedjes zijn van Willem Wilmink, maar ook Mumford & Sons of Agnes Obel. Het kan van alles zijn eigenlijk. Elk boek heeft weer zijn eigen cd’s.” Momenteel is Robben aan het nadenken over zijn nieuwe roman. Hij wil er weinig over kwijt, alleen dat dit samen gaat met de dreigende muziek van Nick Cave. Daarnaast is Robben bezig iets te schrijven voor kleuters.

Boekenweek

De schrijver en theatermaker is druk met optredens voor de Boekenweek. Het thema van deze Boekenweek, ‘waanzin’, vindt hij een “heel interessant begrip”. “Iedereen heeft waanzinnen in z’n hoofd. Nachtmerries bijvoorbeeld is ook een soort waanzin. Het is een kunst om het verschil te zien tussen de waan en de werkelijkheid. Als je de grens uit het oog verliest, kan het gevaarlijk worden.”

Vanavond staat Robben samen met schrijfster Hanneke Hendrinx op het Tilburgse literaire festival TiLT met een live hoorspel. “Hanneke werkt bij de HoorSpelFabriek, zodoende kwamen we op het idee van een hoorspel. We werken samen met Frans de Rond, een zeer bekaam hoorspelmaker. We hebben fragmenten gekozen uit onze boeken. Samen met De Rond hebben we daar een hoorspel van gemaakt. Live op het podium arrangeert hij de geluiden die onze verhalen ondersteunen. Het geeft een extra dynamiek aan de teksten.”

Ook na de Boekenweek gaat Robben niet stil zitten. “Er staan nog een heleboel optredens en lezingen op het programma en ik ga weer lesgeven op de ArtEZ in Arnhem. En hopelijk krijg ik weer wat meer tijd om te schrijven. Dat zou het fijnste zijn.”