BITS – Gamenieuws: Nintendo maakt mobile games, Hideo Kojima zit op de schopstoel

20-03-2015 16:03

De kogel is door de kerk: Nintendo gaat games maken voor tablets en smartphones. Verderop in de BITS lees je over Shadow Realms (inmiddels ter ziele) en Hideo Kojima. De bedenker van Metal Gear lijkt op het moment met 99 problemen te zitten.

Nintendo gaat mobiel, plant nieuwe spelcomputer

Nintendo kondigde deze week aan dat het mobile games gaat maken voor tablets en smartphones. Het bedrijf werkt daarvoor samen met DeNa, een Japanse internetgigant. In principe kun je alle series over een tijdje tegenkomen op mobiele devices, maar er worden er géén oude games overgezet.

BITS_NINTENDO

Om fans gerust te stellen liet Nintendo weten dat deze stap niet ten koste gaat van de spelcomputers. Men kondigde zelfs aan dat er aan een nieuwe console gewerkt wordt: de ‘Nintendo NX’. Wat deze machine precies doet is niet bekend; het zou een VR-bril kunnen zijn, een gametablet, een opvolger van de Wii U, of wat dan ook!

Onrust rond Hideo Kojima en Konami

Hideo Kojima is het bekendst van zijn Metal Gear-serie, waar hij een persoonlijk stempel heeft gedrukt als ware hij Alfred Hitchcock. Hoewel hij trots is op de serie en z’n succes, heeft hij in het verleden meerdere malen laten weten ook wel moe te worden van altijd maar games in deze serie te moeten maken. Sterker nog: bij ieder nieuw deel zegt hij dat het ‘waarschijnlijk de laatste is’ waar hij zelf aan zal werken; dat is al zo vaak gebeurd dat zelfs The Rolling Stones er inmiddels ongemakkelijk van worden.

BITS_KOJIMA

Op het moment gaan er geruchten rond die zouden bevestigen dat Metal Gear Solid V écht het laatste project van Kojima is. Niet alleen omdat hij er zelf klaar mee is; uitgever Konami zou hem min of meer de tent uitgewerkt hebben.

Anonieme bronnen verklaarden tegenover Gamespot dat een interne machtsstrijd Kojima de kop heeft gekost. Zijn studio (Kojima Productions) is van het internet verdwenen, en in promotiemateriaal is de naam van de producer weggepoetst. Naar verluidt zal hij het bedrijf vóór het einde van het jaar verlaten, als zijn contract afloopt.
Konami zelf liet weten dat: ‘Konami Digital Entertainment (waaronder Mr. Kojima) doorgaan met het ontwikkelen van Metal Gear-producten.’

BITS_MGSV

Hideo Kojima werkt reeds bijna 30 jaar bij Konami, en is één van de succesvolste en bekendste spelontwerpers. Mocht hij écht vertrekken, dan verliest Konami z’n belangrijkste kopstuk. Misschien zag Kojima de hele situatie wel aankomen en koos hij daarom voor de ondertitel ‘The Phantom Pain’. We zien ‘m er voor aan, en het zou een geweldig stuk performance-art opleveren!

Shadow Realms

BITS_SHADOWREALMS
Niet zo lang geleden meldde Bioware dat hun project Shadow Realms de prullenbak in ging. Er was niet zo veel over bekend, behalve dat het een soort Diablo-achtig spel zou worden waarin vier spelers samen tegen één andere speler zouden strijden. Laatstgenoemde zou de mogelijkheid hebben om computergestuurde monsters op te roepen om iedereen het leven zuur te maken.

Het bleef verder echter nogal stil, totdat het hoge woord er uit kwam: Shadow Realms werd geannuleerd. Anonieme medewerkers van Bioware hebben echter wel wat info over de titel gedeeld met de site Unseen64.
De game zou jongeren moeten aanspreken die van ‘Twilight’ houden en gratis speelbaar zijn (met microtransacties voor upgrades). Het probleem was dat níemand bij Bioware er enthousiast van werd.

Het hele verhaal lees je op Unseen64.

Wil je – om wat voor reden dan ook – contact opnemen met Bits? Stuur een mailtje naar [email protected], of volg Bits op Twitter:@Bitspost’ of op Facebook!