Hilarisch: Boer Bertie heeft poster boer Geert op toilet!

31-03-2015 11:46

Ik had eerlijk gezegd niet verwacht dat boerin Bertie nog eens haar opwachting zou maken in een tv-programma wegens haar afkeer van de almaar negatief oordelende media. Voor het programma De Wandeling maakte ze gisteren echter een uitzondering. Of dat nu is omdat het net als Boer zoekt Vrouw een KRO-programma is, of omdat ze haar verhaal wilde doen, zullen we nooit weten.

De Wandeling is, geprogrammeerd tegenover een van gast tot gast vliegende Matthijs van Nieuwkerk, gerust een welkome afwisseling te noemen. In een half uur staat namelijk één gast centraal waarmee, zoals de titel al impliceert, een wandeling gemaakt wordt en gepraat wordt over uiteenlopende zaken. De gast was dit keer de ons welbekende boerin Bertie Steur uit Boer zoekt vrouw die, geloof het of niet, in dit half uur meer gepraat heeft dan in de gehele Boer zoekt Vrouw reeks. Inclusief citytrip.

Cribs van de lage landen

Presentator Sander de Kramer zoekt de boerin op in haar boerderij alwaar ze samen, als in een soort Cribs van de lage landen, alle spannende plekjes in Bertie’s woning nog eens nader bekijken. Zelfs het toilet wordt grondig geïnspecteerd want daar vinden we namelijk een grote verrassing. Aan de muur van het toilet hangt geen poster van de een of andere wulpse rondborstige dame, maar van onze grote vriend boer Geert. Dat vond haar dochter grappig verklaart de boerin, maar waarschijnlijk kan ze gewoon lekker poepen onder de doordringende blik van de glijdende Groninger.

Even later staan de twee bij de rode bank in de eetkamer, u weet wel, die bank waarop Ciska altijd met haar koptelefoon zat. En ook bij de keukentafel (decor van de meest moeizame scenes in deze serie van Boer zoekt Vrouw) staan de presentator en de boerin even gepast stil. Nadat er enkele fragmenten getoond worden van de logeerweek en de ontzettend gezellige dinershots waarin enkel Bertie’s hond geluid maakte, praten Sander en Bertie over deze ongemakkelijke situaties. Bertie legt uit dat Ciska moeite had met de camera en dat Esther en Katherine elkaar niet zo aardig vonden. Dat wisten we al. Wat we echter nog niet wisten is dat de boerin blijkbaar niet cameraschuw is, maar dichtklapt in spannende situaties. Gelukkig vindt Bertie Sander niet zo spannend, en hij is op zijn beurt zichtbaar gelukkig dat de zwijgzame vrouw uit Boer zoekt Vrouw ineens zo spraakzaam blijkt te zijn.

BN’erschap

Bertie had de datingshow vreemd genoeg anders ingeschat. Ze had namelijk niet verwacht dat ze zoveel brieven zou krijgen, en dat ze gewoon in alle rust “een vrouwtje” uit zou kunnen zoeken uit de stapel. Helaas. De boerin kreeg 175 brieven waaruit haar dochter de brief van Esther pikte waardoor ze onder het oog van 4 miljoen Nederlanders haar zoektocht naar de ware liefde moest voortzetten.

Tijdens het voeren van de varkens Gucci en Prada (best wel opzienbarend dat de boerin deze merken kent, maar dat terzijde) vertelt Bertie dat had veel moeite had met het commentaar van de media. Als kind was ze lang en slungelig en werd ze op school gepest. Ze probeerde zich daarom tijdens het programma af te sluiten en is ervan overtuigd dat haar BN’erschap over een tijdje wegebt. “Mensen hadden commentaar op alles!” roept de boerin verbaasd uit. Het feit dat haar landerijen veel geld waard zijn was groot nieuws, en zelf op futiliteiten als haar jassen was kritiek. Jammer genoeg had de boerin voor deze gelegenheid haar kadasterjas aan de kapstok laten hangen, maar ook op haar citytripjas was commentaar vanwege het bontkraagje. De commentator vond het maar gek. Het was immers een erg mooie jas. Dat kon de boerin alleen maar beamen.

Aan de kust

Terwijl Aan de kust van Bløf ingezet wordt, wandelen de twee verder op het uitgestrekte strand van Rennesse. Diep in haar jas weggedoken vertelt Bertie over haar jeugd, het overlijden van haar vader, een fatale brand in haar huis waarbij haar honden omkwamen en het feit dat ze eigenlijk niet echt uit de kast gekomen is. Ze heeft niet met haar ouders gepraat over homoseksualiteit. Ze nam gewoon een vriendinnetje mee naar huis. “Toen was het wel duidelijk.”

Na de scheiding van haar vrouw probeerde Bertie een aantal keren om via Lexa aan de vrouw te komen. “Dat waren bijzondere ervaringen” vertelt ze met een knipoog. “Ik dacht ineens aan Boer zoekt vrouw,” vervolgt ze. “Ik ben een boer en ik zoek een vrouw, dus het was een logische keuze. Ik ben nu gelukkig,” verzucht de boerin. “Esther laat mij zien wie ik ben, ze laat me in mijn waarde, en dat is waar het uiteindelijk om gaat. Daarbij is ze een mooie vrouw. Het oog wil ook wat!” vertelt ze glunderend aan de presentator, waarna Esther, met grijze gebreide muts, zich lachend bij de twee voegt.

Tortelduifjes

“Gaan jullie samenwonen?” informeert Sander. “Eerst even kijken hoe het echte leven samen bevalt,” vertelt Bertie. “Als het allemaal goed gaat komt ze mijn kant op.” Esther beaamt dit. Het was allemaal erg spannend voor haar, voor het eerst een relatie met een vrouw, en dat ook nog voor de camera. Maar het bevalt goed. De afstand Den Helder- Renesse vindt ze dan ook geen probleem, maar samen de boerderij runnen vinden de tortelduifjes geen goed idee. “Ik zoek geen knecht.” benadrukt Bertie. Nee, zegt ook Esther. “Bertie is een boerin in hart en nieren, dat moet ze vooral zelf blijven doen.”
Terwijl tijdens de aftiteling Bløf zingt over de zilte lucht, zakt de Zeeuwse zon in de zee en proosten de twee geliefden met de presentator. Er zal vast met een rotgang worden genoten.

Kijk De Wandeling hier terug.