Leven

Nederlanders in het buitenland: hoeveel groener is het gras daar? (6)

06-04-2015 14:32

Jorrit Smink woont al tien jaar in Zuid en Midden Amerika. Voor The Post Online is hij op zoek naar het ideale emigratieland voor Nederlanders. Na Panama vorige maand, staat nu Chili centraal. In dit laatste deel een checklist voor je naar Chili vertrekt.

Visum
Het is niet makkelijk om in Chili zo maar even een visum te krijgen. Voordat je aan de slag gaat onthoud goed het toverwoord in Zuid Amerika: Geduld.

Bankrekening
Zonder geldig visum kun je een bankrekening sowieso vergeten in Chili. Pas als je het een geregeld hebt, kun je verder met het volgende. Dus bereid je voor op een jaar leven met cash geld en je Nederlandse bankpas. Chileense banken zijn verder niet openminded, maar erg volgens de regels. Vergelijk het met alsof je met Harry Potter´s Wizard World met Goblins moet werken. Alles moet kloppen, uitzonderingen bestaan niet. Daar staat tegenover dat je (dankzij de Goblins) in Chili ook goed beschermd wordt. Internetbankieren beschouw ik als veiliger dan in Nederland.

Munt
In Chili betaal je met de peso die, toeval of niet, sinds de komst van de meer socialistische presidente Bachelet enorm gezakt is ten opzichte van dollar of euro. Op zich dus een goed moment om naar Chili te gaan. De koers van de peso hangt nogal samen met de koperprijs. Gaat nog al heen en weer.

Taal
Dacht je echt naar Chili te gaan zonder Spaans te spreken? Okay, het kan, maar echt veel Chilenen die Engels spreken kom je niet tegen. Chili probeert Engelstalig onderwijs te stimuleren, maar ja, in het eerste proefwerk van mijn dochter werd haar tekstje met I am 8 years old keurig verbeterd naar I have 8 years old. En dat is dus het niveau van een lerares Engels…

Huisvesting
Huizenprijzen zijn de afgelopen tien jaar verdrievoudigd in Chili, maar dat betekent niet dat het duur wonen is. Voor de liefhebbers van veel grond buiten de stad is er zat aanbod. Prijzen op interessante lokaties in de stad zijn relatief veel hoger. Een 1-kamer appartement van veertig vierkante meter kost al snel 150.000 dollar, of 500 dollar huur per maand.

Kosten van levensonderhoud
Wie denkt dat Zuid Amerika echt goedkoop is komt bedrogen uit. Duitse expats krijgen bijvoorbeeld vijftien procent extra salaris als ze naar Chili worden uitgezonden vanwege de hogere kosten van levensonderhoud. Vlees, vis, groente en fruit zijn echter goedkoper. Relatief duur zijn vooral luxe artikelen, maar ook dingen als tandpasta en scheermesjes. De Big Mac-index leert dat in Nederland een Big Mac 4 dollar kost en in Chili 3,35.

Economie
De Chileense economie draait voornamelijk op de koperindustrie. Maar Chili is meer dan een oliestaat dat toevallig niet op olie maar op koper teert. Er is veel landbouw (met name fruitteelt en wijn) en ook de nodige vis-export. De economie van Chili is de afgelopen 35 jaar ieder jaar enorm gegroeid. Forbes voorspelde een stop met de nieuwe presidente Michelle Bachelet. Helaas lijkt Forbes gelijk te krijgen.

Politiek
Het positieve in Chili is dat presidenten niet herkozen kunnen worden. Dat wil zeggen: ze blijven vier jaar zitten. Daarna volgt er een andere president en pas dan mag een ex-president nog één keer president worden. In Chili dus geen problemen zoals in andere Zuid Amerikaanse landen, waar ze maar niet afkomen van (linkse) presidenten die landen volledig richting de afgrond helpen.

Het linkse blok van Chili (dat naar Nederlandse maatstaven behoorlijk rechts is) en het rechtse blok hebben elkaar de afgelopen drie verkiezingen afgewisseld. Van de mensen die ik spreek telt negentig procent af naar 2018, als de huidige presidente Bachelet weer wordt vervangen.

Veiligheid
Chili is met afstand het veiligste land van Zuid Amerika, je kan vrijwel overal rondlopen en zelfs ´s avonds als je je gezond verstand maar gebruikt. De politie is als enige land van Zuid Amerika niet corrupt en heeft autoriteit. Wie een politieman probeert om te kopen eindigt zonder enige twijfel in een Chileense cel en die zijn geen pretje. Wie een politieagent neerschiet tekent zijn eigen doodvonnis. Dit gebeurde drie jaar geleden bijvoorbeeld en het eindigde in een wilde achtervolging met de daders door stad en land. De daders werden uiteindelijk overmeesterd. Dat is ook het laatste wat er van deze criminelen vernomen is.

Bevolkingssamenstelling
Voor veel mensen niet onbelangrijk als ze emigratie overwegen. In Chili is vrijwel iedereen van Spaanse of Spaans-Indiaanse afkomst. Met name in het Zuiden wonen ook grote groepen mensen die oorspronkelijk uit Kroatië en Duitsland komen. Bij die laatste groep niet direct aan nazi´s denken. Die werden door Peron in Argentinië vertroeteld en kwamen niet zoveel in Chili voor. Wel veel Duitse Joden die net voor de oorlog Europa uit zijn gevlucht. Ook kent Chili een grote Palestijnse gemeenschap. Er is zelfs een voetbalclub in de eredivisie die Palestino heet en die in Palestina op de beurs genoteerd is. Deze Palestijnen zijn echter Christelijke Palestijnen. Moslims kom je in Chili niet snel tegen: 0,02% van de bevolking ofwel zo´n 3300 mensen hangen dat geloof aan.

Klimaat
Nogmaals, als je dan toch emigreert, dan wel naar een land met mooier weer. De valleien van Santiago en die daaromheen (waar ook alle wijnbouw plaats vindt) heeft een heerlijk klimaat. Vanaf oktober tot april regent het eigenlijk niet en zeker vanaf november tot maart is het iedere dag rond de dertig graden.

Dankzij de zeestroming vanaf Antarctica die langs de Chileense kust loopt, is het aan het strand meestal zo´n tien graden koeler. Aangezien de zee dus ook nog eens Antarctisch koud is, is Chili niet bepaald een strandland. Je moet voor lekker weer nu eenmaal rond Santiago zitten. Mensen die van wat Nederlandser weer houden, zijn ook in het Zuiden wel aardig ach. Maar even serieus, maak het nou niet te moeilijk: Santiago en omstreken.

Enge beesten?
Er bestaat een slang in Chili. Een klein bruin addertje. Mijn schoonzus werd er nog door gebeten ook, maar die moest er eerder om lachen. Toch zijn er een paar enge beesten in Chili: de hoekspin en de zwarte weduwe. De hoekspin komt in Santiago nog wel eens voor, zeker in huizen buiten de stad. Verder is het zorgeloos rondlopen in Chili.

Chili: de conclusie
In Chili kun je niet snel scoren. Tenminste, zakelijk gezien dan. Qua vrouwen gaat het sneller, maar besef dan goed dat je niet zomaar van een Chileense afkomt. Beëindig relaties met Chileense sowieso in het openbaar. Een restaurant of zo. Anyways. Als ondernemer ben je waarschijnlijk beter af in Panama, maar op een aantal gebieden is Chili juist een ideaal land. Het startup programma helpt ondernemers sowieso en ook qua landbouw en bijvoorbeeld toerisme is er nog zat te doen. Besef echter goed dat je in Chili heel, heel veel, echt heel veel geduld nodig hebt. Voor alles.

Beeld: Shutterstock