Interview

The Van Jets: ‘We hebben gewoon een goede plaat gemaakt’

17-04-2015 14:24

Alweer het vierde album van de Belgische Van Jets, Welcome to Strange Paradise,staat op het punt van uitkomen. Vandaag ligt de nieuwe plaat in de schappen. Twee jaar geleden maakten ze met hun derde album een volledige draai: “We zijn geen recht toe recht aan rockband meer”, vertelt zanger Johannes. Deze verandering zien we volgens de Belgen ook weer in hun nieuwe album terug. De band is veel minder afhankelijk van enkel gitaar en gebruikt ook veel synthesizers in de nieuwe nummers. “Ik kan objectief zeggen: het is een goede plaat. Dat klinkt misschien arrogant, maar ja”, zegt gitarist Wolfgang.

Neuroses en fantasieën

De titel Welcome to Strange Paradise is een thema dat steeds terugkeert op het album. “We zijn aan de naam gekomen in een galerie in Luxemburg, daar hing die tekst in roze neonletters. Dat was onmiddellijk iets dat tot de verbeelding spreekt bij mij”, vertelt de frontman. “Een paradijs maar dan ‘strange’, dus iets dat niet oorspronkelijk en natuurlijk is. We hebben nog nooit zo veel technologie en communicatie gehad in de wereld, maar er loopt zoveel mis. Er zijn veel mensen ook aan de antidepressiva, daar kan ik uit eigen ervaring over vertellen”, vervolgt Johannes. “Achter het schijnbare normale leven zitten mensen met issues, veel verborgen neuroses, rare hobby’s en kinky fantasieën.”
unnamed (2)
Met die issues kampen de leden van The Van Jets ook. Manische depressie is iets dat veel in het album terugkomt. “Ik voel zelf ook heel erg dat streven naar geluk en we verwachten heel veel van onszelf en ons leven. Van de band heb ik geleerd om dat een beetje los te laten en de verwachtingen bij te stellen”, zegt Johannes.

Een stap opzij

De band maakte vroeger voornamelijk rockmuziek, maar is daar nu vanaf gestapt. “Het vorige album was eigenlijk de eerste keer dat we een stap opzij deden, een andere weg insloegen en ook synthesizer, groove en vocals gebruikten. Vroeger maakten we veel meer recht toe recht aan rock en gitaarmuziek”, vertelt Johannes. “Niet alles is vol gespeeld. Het is iets minimaler, maar door met minder instrumenten te spelen, klinkt het wel ‘bigger’. Dat is een beetje het paradox van ons album”, zegt Wolfgang.


Ook in het schrijven van teksten zegt de band nu veel veranderd te zijn. Johannes, die de meeste teksten schrijft, zegt in dit album veel woordspelletjes te gebuiken “Ik voel me bijvoorbeeld enorm geïnspireerd door hiphopartiesten, die zijn wel echt de “kings” van het woord. Ik laat me inspireren door Kanye West en Kendrick Lamar, van die leftwing hiphop die nu aan het opkomen is.”
TVJ Press Main 1 web
Ook in de shows van deze zomer heeft de band plannen om uit hun oude stramien te breken. “Het thema van ons album willen we doortrekken in onze liveshows: We hebben zojuist nog beslist wat we doen qua podiumaankleding: Er moet een soort sculptuur van een rots tevoorschijn komen waarop je licht kan reflecteren. Wij dansen als dwergen voor die rots”.

The van Jets zijn 25 april in de Mezz in Breda te zien.