Recensie

BITS Recensie – Mortal Kombat X: onthoofdingen en melodrama

24-04-2015 16:00

Mortal Kombat draait vooral om lachwekkend gewelddadige gevechten, waarin de ene ninja de andere z’n ogen uitsteekt met z’n eigen ribben. In het nieuwe Mortal Kombat X blijken deze psychopaten – we kid you not – over een rijk gevoelsleven te beschikken! Lees verder om te zien hoe dat uitpakt.

Wat te doen met al die extra rekenkracht die de nieuwe generatie spelcomputers ons biedt? FIFA maakt het gras wat mooier, Call of Duty poetst zijn wapens op en Mortal Kombat X, het eerste deel voor Xbox One en PS4, gebruikt het voor iets dat minder aan de oppervlakte ligt, zoals… organen. Eindelijk kunnen we zien hoe darmen het lichaam via de mond verlaten en hoe een ruggengraat kan versplinteren.

BITS_MKX4

Het gevoelsleven van Johnny Cage

Tegenover de ultragewelddadige gevechten staat opmerkelijk genoeg een kleffe moraal. Het verhaal, waarin veel bekende vechtersbazen nu kinderen hebben, gaat namelijk vooral over… gezinswaarden! Zo is de oudgediende Johnny Cage opeens een aandoenlijke, mislukte vader die zijn familie probeert te herenigen, en zoekt de dochter van Jax toenadering tot haar teruggetrokken pa. Tussen het buitenaards oorlog voeren (want daar gaat het verhaal ook nog steeds om) door, is MKX doorspekt met dit soort zoete lijntjes over vriendschap, liefde en vergeving.

BITS_MKX5

Vergeleken met de radicaal vernieuwende voorganger, Mortal Kombat uit 2011, hebben we hier met een ietwat conservatief deel te maken. Zwaar leunend op de basis die een paar jaar geleden al werd gelegd, lijkt het alsof de serie zich opmaakt voor de jaarlijkse herhaling à la FIFA en Call of Duty. Anderzijds: het vorige spel was zó’n schot in de roos dat men er begrijpelijkerwijs nog even niet veel van afwijkt. Het tempo in de gevechten is wel wat opgevoerd. Dat klinkt verwaarloosbaar, maar het effect mag niet onderschat worden: zelden maakte een vechtspel je zo hyper!

BITS_MKX

Irritante trucjes

Een andere reden waarom de makers voortborduren, is omdat ze hoop koesteren dat Mortal Kombat eindelijk eens écht serieus genomen gaat worden in de ‘competitive fighting scene’. Daarvoor is het zaak aan balans te werken en is het beter om niet het gehele wiel opnieuw uit te vinden. Of er in Mortal Kombat X geen exploits of té sterke personages zijn, durf ik nog niet met zekerheid te zeggen. In ieder geval hebben de potjes op de bank nog geen ál te irritante trucjes die altijd werken blootgelegd; iets wat bij spin-off/voorganger Injustice wél het geval was.

Ondanks de kanttekeningen moet niet vergeten worden dat Mortal Kombat nog steeds fantastisch is. Vanwege de lachwekkende lompheid, en hoe het de pijn van de personages haast vóelbaar maakt. Vanwege de kracht om beginners aan te trekken, nieuwsgierige voorbijgangers uit te kunnen nodigen. Voor wie de diepte in wil, is er een schat aan mogelijkheden. Maar ‘special moves’ zijn nooit lastig uit te voeren en een combo heb je ook zo onder de knie. Nieuwelingen hebben het spel al snel genoeg in de vingers om een leuk avondje mee te knokken met experts. Een sterke maag is wel een vereiste.

BITS_MKX3

 

SCORE: SCORE4

Mortal Kombat X is gemaakt door Netherrealm Studios en wordt uitgegeven door Warner Bros. Interactive. Het spel is verkrijgbaar voor de pc, Playstation 3 en 4 en de Xbox 360/One. PEGI geeft de game een 18+-rating, vanwege: ‘Extreem geweld’, ‘geweld tegen weerloze mensen’ en ‘grof taalgebruik’.

Wil je – om wat voor reden dan ook – contact opnemen met Bits? Stuur een mailtje naar [email protected], of volg ons op Twitter:@Bitspost’ of op Facebook!