Recensie

Meer nieuwe spelers en Daredevil’s grote schurk

24-04-2015 11:32

In de vorige aflevering, Cut Man zagen we hoe Matt Murdock (Charlie Cox) een nieuwe vriendin ontmoette: Claire (Rosario Dawson). Verder werkten Foggy (Elden Henson) en Karen (Deborah Ann Woll) aan hun relatie en was er een bijzonder brute en prachtig gemaakte actiescène, waarin Matt het opnam tegen een hele reeks Russische gangsters. In Rabbit in a Snowstorm introduceert showrunner Steven DeKnight eindelijk de grote schurk van de show: Wilson Fisk (Vincent D’Onofrio).

Een bowlingbal

Geweld blijft een belangrijke rol spelen in Daredevil. Deze aflevering begint met een gruwelijke scène waarin huurmoordenaar John Healy (Alex Morf) in een bowlingbaan een maffiabaas vermoordt. Hij slaat zelfs met een bowlingbal het gezicht van de desbetreffende man in. Vrij expliciet geweld dus weer, wat goed past bij deze realistischere serie, binnen het anders bloedeloze Marvel filmuniversum.

Healy wordt vrijwel direct na zijn daad opgepakt en voor de rechter gebracht. Dan wordt er een draadje gelegd met advocatenbureau Nelson & Murdock, want zij worden door de rechterhand van Wilson Fisk, James Wesley (Toby Leonard Moore) gerekruteerd om Healy te verdedigen. De rol van Wesley is erg interessant, want Moore speelt hem vrij koel en berekenend, maar tegelijk geeft hij er een menselijke draai aan.

Wilson Fisk

Er blijkt veel aan gelegen te zijn om Healy vrijgesproken te krijgen, want de complete jury is omgekocht door Wesley. Zij bevinden hem dan ook onschuldig, maar Matt weet natuurlijk wel beter. Die confronteert de crimineel John Healy in een steegje en slaat hem in elkaar. Hij gaat daarmee door, net zo lang tot hij de naam krijgt van zijn werkgever: Wilson Fisk. Daarna pleegt Healy zelfmoord, door zijn hoofd in een uitstekend stuk staal te slaan.

Die angstaanjagende Wilson Fisk wordt in deze aflevering eindelijk getoond. De nieuwe maffiabaas is aan het einde van Rabbit in a Snowstorm te zien in een korte, typische Marvelscène. Het geheel is erg comicachtig opgenomen, met wijde shots en kleine details. De fysiek imposante Fisk bevindt zich in een kunstgalerij en ontmoet daar meteen zijn muze, Vanessa (Ayelet Zurer).

Op de één of andere manier voelt de introductie van Fisk, waar bijna drie afleveringen over gedaan is, als mosterd na de maaltijd. Het was na één aflevering al duidelijk dat criminelen bang voor Fisk waren. Over de vraag of er echt zo lang gewacht had moeten worden met zijn introductie, kan dan ook gediscussieerd worden. Anderzijds is het een begrijpelijke keuze van showrunner Steven DeKnight, die alle personages op vrij natuurlijke wijze heeft geïntroduceerd.

Nog een nieuwe spelers

Zo ook met onderzoeksjournalist Ben Ulrich (Vondie Curtis-Hall), die in deze aflevering via een verhaallijn met Karen zijn introductie krijgt. De twee onderzoeken beiden de misdadige praktijken van Union Allied, dat achter de dood van Karens collega zat. En het bedrijf zal op de één of andere manier gerelateerd zijn aan Fisk. Hoe precies is nog niet bekend, maar wel weten we zeker dat Ulrich een belangrijke rol gaat spelen. Hij is in de comics één van de weinige personages die de ware identiteit van Daredevil kent.

Rabbit in a Snowstorm is niet alleen voor ons als kijker de eerste aflevering waarin we Wilson Fisk te zien krijgen, maar ook voor Matt de eerste keer dat hij zijn naam hoort. Naast de introductie van een hele reeks nieuwe personages, is er ook een opstapje naar het grotere verhaal. Matt belooft aan het einde van de aflevering Fisk aan te zullen pakken en dat is precies waar het nu wel tijd voor is.