Bedreigde cartoonist Kurt Westergaard in De Balie

02-05-2015 08:03

De ernstig bedreigde Deense cartoonist Kurt Westergaard is vanavond te gast bij het Festival van het Vrije Woord om de jaarlijkse Persvrijheidslezing te geven, dat maakte de organisatie deze ochtend zelf bekend. Voor zijn bezoek zijn extra veiligheidsmaatregelen genomen, en bezoekers kregen pas deze ochtend te horen wie de speciale gast voor de lezing zou zijn.

Cartoonrellen

In 2010 ontsnapte Westergaard nog aan een aanslag. Hij werd bekend door zijn cartoon in de Deense krant Jyllands Posten, waarin de profeet Mohammed werd afgebeeld met een bom in zijn tulband. De cartoon uit 2005 was onderdeel van een reeks van verschillende tekeningen over de islam.

De cartoon werd een icoon, mede door de rellen die de publicatie tot gevolg had. Westergaard wordt constant beveiligd na de mislukte aanslag. Nog begin dit jaar werd de Deens filmmaker Finn Nørgaard doodgeschoten tijdens een terroristische aanslag in de Deense hoofdstad Kopenhagen. Hij was aanwezig was bij een debat over de vrijheid van meningsuiting naar aanleiding van de Deense cartoonrellen en de aanslagen op het Franse blad Charlie Hebdo.

DENMARK CARTOON MOHAMMED

Festival van het Vrije Woord

De beveiliging voor het bezoek is ‘enorm’, zo laat Balie directeur Yoeri Albrecht weten tegenover Het Parool: “Meer dan ooit staat de vrijheid van meningsuiting onder druk”, zegt hij verder “Mede daarom is het nodig om een avond als deze te organiseren.” Albrecht bracht zijn personeel ook pas laat op de hoogte, niet iedereen kon de komst van de cartoonist waarderen; sommigen willen nu niet werken tijdens het festival, zo weet het Parool.

Andere gasten zijn ondermeer Eberhard van der Laan, Hans Teeuwen, TIJM Magazine en Zihni Özdil. In de aanloop naar de avond werd er bezoekers nog gespeculeerd over wie de speciale gast zou kunnen zijn die aanleiding gaf tot maatregelen als “de mogelijkheid van visitatie en screening”.