Kunst

The Gospel Sessions op zoek naar essentie gospelmuziek

04-05-2015 17:52



The Gospel Sessions Volume I is een project van Onno Smit en Paul Willemsen die samen muziek maken in Beans & Fatback en Lefties Soul Connection. De twee wilden een eerbetoon brengen aan gospel muziek en benaderden daarvoor de in Nederland levende Amerikaanse zangeres Michelle David. Die zong als kind gospels in de kerk en later op grote podia. Smit en Willemsen deden het anders: “We kleedden de muziek helemaal uit en zochten naar de essentie van gospel.”

Michelle David was de afgelopen jaren onder meer te zien in theaterproducties als The Sound of Motown, Big, Black & Beautiful en The Glory of Gospel. Daarnaast zingt ze in Lefties Soul Connection. Smit en Willemsen peilden haar voor The Gospel Sessions maar dat zag de zangeres aanvankelijk niet zitten. Pas toen ze begreep dat de aanpak anders dan normaal zou zijn, hapte ze toe.

Geen clichés

“Wij komen niet uit die muzikale traditie en wilden het niet nadoen”, legt Onno Smit uit. “Het moest geen retroplaat vol gospel-clichés worden zodat iedereen het leuk vindt. De uitdaging voor ons was om te onderzoeken wat nou de essentie van die muziek is. En volgens ons draait het heel erg om ritme.” Voor Michelle David was het een nieuwe ervaring: “Ik heb alleen maar gospels op grote podia gezongen. Op deze manier gospel zingen was juist heel intiem. Ik zong meer verhalen voor mezelf. Naar binnen gericht, niet naar buiten. Zo had ik gospel nog nooit benaderd.”

Live-gevoel

The Gospel Sessions is grotendeels in één dag opgenomen. Daarom werkt het ook, vindt Willemsen: “We wilden het live-gevoel op de plaat, alleen dan werkt deze muziek. Het gaat om een trance, een groove. Heel simpel, maar het is essentieel dat je hoort wat er tussen de muzikanten gebeurt. Na één dag jammen in de studio wisten we eigenlijk al wat het muzikaal ging worden. Michelle heeft nog wat geschaafd aan de teksten maar na twee dagen was de plaat in feite al af. Een heel raar gevoel was dat.”

Puur

Ook David was onder de indruk van de sessies: “Na een dag hadden we al acht nummers af, wie kan zoiets nou? De opnames die je op het album hoort zijn helemaal live, er is niks aan bewerkt. Ik hoor mezelf kauwen, ademen en een fout maken. En ik vind het geweldig, het is heel puur. Voor het eerst klink ik puur.”

The Gospel Sessions live:
17 juni – Oerol, Terschelling
24 juli – Zwarte Cross festival, Lichtenvoorde