Weg met de clusterfuck aan vrije dagen

18-05-2015 16:29

“Volgende week donderdag?” “Oké. Oh nee wacht, dan is het Hemelvaart.” Of: “Je agenda is maandag nog vrij, toch?” “Ja, maar dinsdag is het Koningsdag dus maandag is een verplichte vrije dag.” April en mei zijn een onoverzichtelijke brei van feestdagen die het ritme van het normale leven hinderlijk verstoren. Goede Vrijdag, Pasen, Koningsdag, Bevrijdingsdag, Hemelvaart en Pinksteren zouden als vrije dagen moeten zorgen voor ontspanning. Maar op deze manier zorgen ze alleen voor onrust. Waarom vieren we al deze dagen eigenlijk? Waarom doen we dat niet anders?

Alleen Nederland heeft zo’n clusterfuck van vrije dagen. Ten eerste omdat Nederland als enige land dubbele religieuze feestdagen viert. Oké, herrijzen uit de dood is ongetwijfeld lastig, maar alleen de Nederlandse Jezus heeft daar twee Paasdagen voor nodig. En ja, dat is dus wat we vieren met Pasen.

Van Pinksteren weet niemand nog wat we dan vieren, maar het is ‘het uitstorten van de heilige geest.’ Alleen storten wij zuinige Nederlanders zo langzaam dat we daar twee dagen over doen. En we hebben pech. De religeuze feestdagen vallen vlak bij onze nationale feestdagen. Onze koning is bijna op dezelfde dag jarig als zijn oma, en Beatrix vierde haar winterse verjaardag ook liever op oma’s feestdag. En alsof de oorlog nog niet vervelend genoeg was, trapten de Duitsers ook nog eens na door in diezelfde periode te capituleren. Weer een feestdag er bij in de periode april – mei.

Gedwongen vrijheid

Het gaat om meer dan een onrustige agenda of ongemak bij het plannen maken. Het gaat om de vraag in hoeverre de staat mag bepalen hoe jij je leven inricht. Natuurlijk, verplichte vrije dagen is nou niet meteen vrijheidsberoving van Noord-Koreaanse alure. Maar is dat een reden om het dan maar toe te laten?

Bovendien gaat het grotendeels om religieuze feestdagen die de staat haar burgers oplegt. Niet bepaald een toonbeeld van scheiding van kerk en staat. Waarom zou Nederland plat moeten worden gelegd omdat een minderheid een feest wil vieren? Sterker nog, in het politiek correcte Nederland is het een kwestie van tijd voordat een goedbedoelende, roomblanke, atheïstische ambtenaar oppert dat het ouderwets is dat we alleen christelijke feestdagen vieren. Voor je het weet moeten we ook nog eens verplicht vrij met Holi en Chanoeka.

Keuzevrije dagen

De oplossing is simpel: vier andere feestdagen. Als we nou eens niet de verjaardag van de Koning vieren, maar van het Koninkrijk? Dat is op 4 oktober, en daarmee een mooi feestje om de zomer mee af te sluiten. Bevrijdingsdag zouden we op zich ook kunnen vieren op de dag dat we bevrijd zijn van Spanje, in 1648. Helaas was dat op 15 mei. Laten we Bevrijdingsdag dus maar gewoon houden op 5 mei. En de religieuze feestdagen ruilen we in voor een zelf te bepalen vrije dag. En of je er dan Suikerfeest, Halloween of de overwinning van je favoriete voetbalteam mee wilt vieren, mag je zelf weten. Dat is pas vrijheid van religie.

Wat jij wil

Je werkt hard, dus je hebt ook recht om hard te ontspannen. Op een manier zoals jij wilt. Dus geen opgelegde, slecht geplande vrije dagen, om redenen die je niet onderschrijft of zelfs maar kent. Verschuif de nationale feestdagen en laat mensen zelf hun religeuze feestdagen kiezen. Baas over eigen agenda! Pas dan zijn vrije dagen ook echt vrije dagen.

Beeld: Renata Sedmakova / Shutterstock