Recensie

Matts verleden eindelijk uitgediept in Daredevil

22-05-2015 11:52

Vorige week spraken we het vermoeden uit dat Daredevil met het verdwijnen van de Russen nu meer zou gaan draaien om de strijd tussen Wilson Fisk (Vincent D’Onofrio) en Matt Murdock (Charlie Cox). Uiteraard hadden we niet verwacht dat de twee meteen lijnrecht tegenover elkaar zouden komen te staan, maar de aflevering Stick zet de boel wel even op pauze, lijkt het. Het is een heuse tussenaflevering geworden, die enkel door de aanwezigheid van Scott Glenn gered wordt.

Figuur uit het verleden

Glenn speelt een figuur uit Matts verleden, met de illustere naam Stick. De rol lijkt hem op het lijf geschreven en elke zin die hij uitspreekt heeft een knappe laag van sarcasme over zich heen. Stick is op zoek naar een geheim wapen dat de naam Black Sky draagt en dat de Japanners willen hebben. Die zoektocht brengt hem naar New York, waar hij Matt tegenkomt die net op het punt staat Leland Owsley (Bob Gunton) in elkaar te slaan. De aanwezigheid van Stick maakt dat Matt daar niet in slaagt, die daarop met Matt naar zijn appartement gaat.

De twee praten bij en Stick onthult zijn missie en vraagt Matt om hulp. Die gaat uiteraard met Stick mee. In de haven zien we vervolgens een groep van zo’n tien tot twaalf Japanners een scheepscontainer openen. Aan Matt de taak om de Japanners uit te schakelen en aan Stick de opdracht om Black Sky uit te schakelen. Als Matt erachter komt dat Black Sky een kind is, weerhoudt hij Stick ervan hem te doden. Eenmaal terug in het appartement van Matt, blijkt dat Stick daar toch in geslaagd is. Hij heeft het kind met een pijl vermoord. De twee vechten en Stick verlaat uiteindelijk de stad.

Wijze leermeester

In een reeks van flashbacks, zien we dat Stick de leermeester van het jonge weeskindje Matt was. De dialoog tussen de twee is geweldig om te zien en de choreografie is knap, vooral omdat de jonge Skylar Gaertner behoorlijk wat te doen krijgt. Als Matt een armband gemaakt blijkt te hebben voor Stick, besluit die te stoppen met de training. Hij zoekt een soldaat voor een oorlog die komen gaat en niet een zoon. Waar Matt dus juist een vader lijkt te zoeken.

De aflevering laat verder nog wat nieuwe delen van het onderzoek van Karen (Deborah Ann Woll) en Ben (Vondie Curtis Hall) naar de persoon achter Union Allied zien. Echt verder komen doen ze niet, en aan het einde van Stick haalt Karen Foggy (Elden Henson) bij hun onderzoek. Het zijn aparte scènes, die het verhaal niet echt vooruit stuwen en dat is jammer. Ook missen we de grote slechterik: Wilson Fisk hier.

Vooral opzet voor de toekomst

Maar eigenlijk doet deze hele aflevering er niet zo toe voor het toekomstige gevecht tussen Fisk en Matt. Natuurlijk is daar een ‘reden’ voor, die expliciet uitgesproken wordt door Stick. Als Matt de Japanners aanpakt in de haven, laat hij Fisk zien niet de minste te zijn en kan hij hem angst inboezemen. In die zin dient de aflevering Stick dus wel een doel in het narratief. Maar het echte doel van deze aflevering is breder.

In de toekomst verschijnen er nog meer Marvel/Netflix-series, over personages als de Iron Fist en Jessica Jones. Die moeten uiteindelijk samen met Daredevil een grote bedreiging van New York verslaan. Wat die bedreiging is, wordt nu niet duidelijk, maar wel wordt die met Stick een beetje opgezet. Zo weten we dus een beetje wat de toekomst gaat brengen.