Kunst

Pinkpop Spotlight: The Script

27-05-2015 14:02



De Ierse band The Script is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een band die wereldwijd moeiteloos grote zalen uitverkoopt. Zo speelde het trio eerder dit jaar nog twee maal in een uitverkochte Ziggo Dome waar hits als Superheroes, Hall of Fame en No Good in Goodbye woord voor woord werden meegezongen. Het meest recente album No Sound Without Silence kwam in september vorig jaar uit. “We proberen tijdloze muziek te maken in een heel modern tijdperk. Dat is een lastige taak.”

Hedendaagse popmuziek

The Script werd in 2001 opgericht en in 2008 verscheen het gelijknamige debuutalbum dat meteen een succes is in Ierland en Engeland. In 2012 neemt zanger Danny O’Donoghue plaats als jurylid bij het televisieprogramma The Voice UK, waardoor de band nog populairder wordt. Met mede jurylid Will.I.Am. brengt de band de hitsingle Hall of Fame uit. No Sound Without Silence is het vierde album en haalt in vijftien landen de top 20.

De band ergert zich aan een negatieve trend in de hedendaagse popmuziek. “We houden van goede muziek en van goede teksten. De meeste popmuziek van nu heeft geen diepgang, het is een week of twee populair en verkoopt in korte tijd veel platen. Vervolgens verdwijnen ze en worden ze vergeten”, zegt gitarist Mark Sheehan.

Op No Sound Without Silence koos de band voor een nieuwe aanpak. “Op eerdere albums wilden we te veel zeggen in de muziek en gebruikten we folk of rap om coupletten verder in te vullen,” zegt Sheehan. “Op dit album wilden we wat meer tijd geven om na te denken, we wilden minder noten en meer ruimte en stilte.”

Mobiele studio

Tijdens hun tour in de Verenigde Staten ter promotie van het album #3 nam The Script een mobiele opnamestudio mee om de grote hoeveelheid vrije tijd tussen het optreden en soundchecken door te komen. “Je kan dan allerlei gekke dingen doen om je te vermaken maar ons leek het een goed idee om te proberen wat van de live energie proberen vast te leggen”, zegt drummer Glen Power. “Danny is enkele keren direct vanaf het podium die studio ingelopen. Je vangt dan een veel ruwer geluid dan dat je in een normale studio-omgeving krijgt.”

Belangrijk voor de band was wel om het hele proces niet te gehaast te doorlopen. “We werkten aan meerdere nummers tegelijk. Soms hoor je dat een artiest in 10 minuten een liedje heeft geschreven. Dat is onzin, want dat zul je dan ook terug horen in het liedje. Door ze tijd te geven, ze te laten ademen en groeien worden ze alleen maar beter en beter,” zegt Sheehan.

The Script speelt zaterdag 13 juni op de mainstage van Pinkpop om 20.15 uur.