Recensie

Daredevil’s slechterik Fisk zit in de problemen

29-05-2015 14:26

Het eindspel lijkt begonnen te zijn in Marvel/Netflix-serie Daredevil. Matt (Charlie Cox) diende in de vorige aflevering met behulp van zijn voormalig leermeester Stick (Scott Glenn) een serieuze klap toe aan misdaadbaas Wilson Fisk (Vincent D’Onofrio). In deze achtste aflevering, Shadows in the Glass wordt duidelijkheid gegeven over de grootte van Fisks problemen. En die blijken niet de minsten te zijn.

Druk van buiten

In een mooie montage zien we het ochtendritueel van Fisk. Hij schrikt wakker en staart dan een tijdje naar het schilderij dat hij van Vanessa (Ayelet Zurer) kocht. Vervolgens maakt hij een eitje en kiest hij een pak uit. Kortom: Fisk is een man van ritme en stabiliteit. Elke verstoring daarvan lijkt hem veel stress te bezorgen. Laat dat nou net zijn waar hij veel last van heeft op dit moment.

Al zijn partners laten weten niet tevreden te zijn met het gebrek aan vooruitgang van Fisk. Madame Gao (Wai Ching Ho) bezoekt Fisk thuis (een goed bewaard geheim) en vertelt hem dat zij, Leland Owlsley (Bob Gunton) en Nobu (Peter Shinkoda) allemaal overwegen het werk zonder Fisk voort te zetten. Hij moet zijn problemen oplossen en één daarvan is politieagent Blake (Chris Tardio) die hij liet neerschieten. Zijn partner, Hoffman (Daryl Edwards) krijgt de opdracht het werk af te maken. Daar slaagt Hoffman in, al komt Matt tussen beiden.

Mishandelende pa

Terug naar Fisk: zijn verleden wordt deze aflevering nog meer uitgediept. Vooral zijn relatie met vader Bill (Domenick Lombardozzi) krijgt veel aandacht. Hij blijkt een mislukt politicus, die vooral de American Dream wilde realiseren. Maar dat lukt niet en het lijkt daarom te zijn dat hij zijn jonge zoon verbaal mishandelt en zijn vrouw slaat. Op een bepaald moment heeft de jonge Wilson het helemaal gehad en grijpt hij een hamer die op tafel ligt, om zijn vaders hoofd in te slaan.

Dat is het verhaal dat Fisk aan Vanessa vertelt. Die dame lijkt dat helemaal okay te vinden en zich naar hem te schikken. Voor het eerst slapen ze samen en als Fisk middels een persconferentie naar buiten treedt als filantroop, staat ze aan zijn zij. Fisk wordt als een held onthaald door Hells Kitchen: hij koopt huizenblokken op om ze weer veilig te maken en wil een einde maken aan corruptie. En natuurlijk aan Matt, die nog altijd ’s nachts de georganiseerde misdaad dwars zit.

Waar is Matt?

Deze aflevering wordt Matt vrijwel niet gevolgd. Een paar dingen gebeuren met hem; zo benadert hij ’s nachts Ben Urich (Vondie Curtis Hall) met een voorstel. In ruil voor informatie (die hij Ben overhandigt middels een USB-stick), moet Ben Fisk op legale wijze neer zien te halen. Die informatie kan hij goed gebruiken, want het onderzoek dat hij samen met Karen (Deborah Ann Woll) en Foggy (Elden Henson) doet, loopt moeizaam.

Shadows in the Glass was een ietwat aparte aflevering, die de rollen van Matt en Fisk enigszins omdraaide. Zijn hand werd geforceerd en dus stapte Fisk naar buiten en onthulde hij zich aan de wereld. Hij stapt letterlijk uit de schaduwen en daarmee eindigen de helden juist op die plek. Het is voorlopig wachten hoe zij zich in deze nieuwe rol weten te schikken maar een interessante draai is het in elk geval wel. Met nog vijf afleveringen te gaan, lijkt het eindspel wel begonnen.