Weten & Tech

‘Politiek bestaat te veel uit marketing’

30-05-2015 12:27

“Politiek bestaat te veel uit marketing en te weinig uit zinvolle, oplossingsgerichte discussies”, is te lezen op een website genaamd Argu. Een interessant statement, maar wat ga je er aan doen? De mannen achter Argu, Joep Meindertsma, Thom van Kalkeren en Michiel van den Ingh, willen met hun platform de diepgang terugbrengen.

‘Politieke spelletje hindert de inhoudelijke dialoog’

“Er is een hele grote groep Nederlanders die politiek geïnteresseerd zijn, een waardevolle mening hebben en goede ideeën hebben, maar niet mee willen doen aan het politieke spelletje. Volgens mij is dit één van de grootste problemen in onze democratie op dit moment: het politieke spelletje hindert de inhoudelijke dialoog. Het is een extra barrière om goede ideeën om te zetten naar beleid”, legt Joep Meindertsma, ceo en co-founder van Argu, uit.

Meindertsma wilde een platform waar je goede, inhoudelijke discussies kunt voeren, een gemakkelijk overzicht hebt van de voor- en tegenargumenten en waar je een goed onderbouwde mening kunt vormen. Dat is Argu nu. Hier heb je als burger, politieke partij en als bestuursorgaan de mogelijkheid om een vraagstuk of ideeën voor te leggen aan de andere gebruikers, hen met ideeën te laten komen en deze vervolgens te beargumenteren.

Lancering in Utrecht

Argu is anderhalve maand geleden gelanceerd en er is al een gemeente die gebruik maakt van Argu: de Gemeente Utrecht. “We zijn met de gemeente in gesprek om een eerste pilot binnen Utrecht te vinden. Ze hebben ons al wel toestemming gegeven om alvast discussies over diverse onderwerpen aan te pakken. Officieel lanceren we binnen de Gemeente Utrecht over enkele weken.”

Het volledige interview met Argu is te vinden bij TPO Magazine, en te lezen via Blendle of MyJour.