Grenzen dicht voor het Ebola-virus

28-08-2014 20:05

Vrachtwagens vol met kisten Nederlandse appeltjes, peertjes, tomaten en komkommers worden aan de Russische grens tegengehouden. Vliegende kisten uit Centraal Afrikaanse bestemmingen, met aan boord mogelijke dragers van het ongeneselijk en nagenoeg dodelijke Ebola-virus, storten hun riskante lading uit in de slurven van onze luchthavens, waaronder Schiphol. Niemand houdt ze tegen. Ze kregen immers vóór vertrek vanuit Lagos een temperatuurcheck via een thermometer in hun achterste en een rode laserstip op het voorhoofd. Dat klinkt uit die regio nauwelijks vertrouwenwekkend.

Directe vluchten

Het RIVM beweert dat er geen risico bestaat dat Ebola zich naar Nederland uitbreidt. Er zouden geen directe vluchten zijn vanuit Nederland naar plaatsen zoals Lagos in Nigeria, waar Ebola heerst. Met dat bericht probeert het RIVM ons gerust te stellen. Maar het verhaal klopt niet. Er zijn dagelijks directe vliegverbindingen met KLM/Air France en 35 andere luchtvaart maatschappijen van Schiphol naar Lagos – Nigeria, omringende landen en terug.

Stel je voor…

Nederlandse virologen, en de instituten die onderzoek doen naar dit dodelijkste virus ter wereld, hopen misschien wel stiekem vurig op een eerste geval binnen hun grenzen. Wetenschappers willen nu eenmaal steengoed zijn in datgene waar ze decennia voor gestudeerd hebben. De Nobelprijs voor medische wetenschap is het hoogst bereikbare. Het mysterie van het Ebola killervirus te ontraadselen, zal een onderzoekersdroom zijn. Daar kan een flesje whiskey op worden opengetrokken. Stel je voor…

Alleen al de kans te mogen figureren in de eregalerij van Louis Pasteur, Marie Curie, Kamerlingh Onnes, Wilhelm Röntgen, Anthony van Leeuwenhoek, Leonardo da Vinci of William Clarke laat mogelijk onkreukbaar geachte geleerden ethische grenzen overschrijden en onaanvaardbare risico’s nemen. Het na publicatie weer intrekken van wetenschappelijke papers wegens de aangetoonde doodzonde van manipulatie van feiten, is helaas geen uitzondering.

Radicale remedie

Maar serieus, ik kan maar één radicale remedie bedenken om ons land en de wereld te behoeden voor een Ebola-ramp: grenzen dicht voor iedereen die in Ebola-gebied verblijft of heeft verbleven. Of die nu per vliegtuig, auto, boot, vlot, te voet of zwemmend onze landsgrenzen probeert over te steken. Daarbij zullen wij economische schade en frustratie van diplomatieke betrekkingen met landen waar Ebola heerst voor lief moeten nemen.

Voor wie experimenteel onderzoek wil verrichten naar herkomst en medicijn van deze sluipmoordenaar is er naar mijn mening maar één type ticket beschikbaar: Een ènkele reis naar geïnfecteerd gebied. En pas terugkomen als de oplossing is gevonden.

Dát is het ware heldendom.