Recensie

Humberto Tan: geraffineerde uitventer van leed en vertier

07-06-2014 10:43

“Kleding Humberto: Humberto”. Pak uit eigen kledinglijn, vroeg ik me af, toen de aftiteling van de laatste RTL Late Nightshow van Tan voorbij schoot. De host als middelpunt van de belangstelling. Achter het drumstel om met Spike van Di-Rect een Stonesnummer te vertolken. Daarvoor al pielend op een gitaar, een Micawber, om de unieke gitaarriffs van Keith Richards te doorgronden en enigszins te evenaren. De presentator als prominent onderdeel van een gitaarworkshop. Later met zijn eigen publiek deinend op de tonen van DJ Hardwell, die zijn nieuwe CD kwam promoten.

De empathische ondervrager

Naast het vertier veel aandacht voor goede doelen en overige ellende in de wereld, maar dan op een speelse manier gebracht. Geen loodzware thema-avonden of ordinaire bedelacties, waar vooral de publieke omroep een patent op heeft. Nee, naaldhakken aan mannen, en struikelend op je pumps zelf ervaren hoe het is om een vrouw te zijn, die een grote kans maakt om verkracht te worden door haar eigen vriendje. Schrijfster Saskia Noort raakte geïnspireerd door een Amerikaanse oproep ‘1 is 2 many’, met in de hoofdrol Obama en acteur Daniel Craig, die in de camera roepen dat je van een vrouw moet afblijven als ze “NEE” zegt. Dus een equivalent is snel gemaakt naar Amerikaans model, waarin zelfs premier Rutte schittert.

Tan kopieert Amerikaanse shows als die van David Letterman en het Britse model ‘The Graham Norton Show’, waarin bekend en beroemd samenschoolt en op een luchtige, humoristische wijze aan de tand wordt gevoeld door de gastheer. Heel gedoseerd is Tan het afgelopen seizoen die prikkelende, entertainmentkant opgegaan en de kijker pikt het. Na Goede Tijden Slechte Tijden en het NOS-journaal dwong Humberto vrijdagavond een derde plaats af met 1.098.000 kijkers. Tan heeft zich definitief gevestigd en dat leverde hem zelfs een eervolle vermelding van de tv-critici van de Nipkowschijf op. Een unieke beloning van een gezelschap dat normaliter het zwaardere tv-werk bekroont en dan nog het liefst van de VPRO of de VARA. Veel respect voor Tan riepen de ‘kenners’, hoe snel Humberto zich heeft opgeworpen als de empathische ondervrager.

Dit nieuwe, maar ook plat gekopieerde format

We hebben dus te maken met een ogenschijnlijk nieuw tijdperk op de ‘treurbuis’, als ik Gerrit Komrij vrij mag citeren. Een geraffineerde mix van leed en lucht, verstrooiing en diepgang, een lach en een traan, serieus en een knipoog. Tan heeft het door en plaatst daarmee een bom onder zijn collega’s, ik schreef het al eerder, die nog wel het gewichtige, afstandelijke aangevertje willen spelen. Of de wijsneus willen uithangen tegen politici, schrijvers en gasten uit de entertainmentindustrie. U begrijpt het al, de Knevels en de Van den Brinkjes, de Wittemannetjes en de Pauwtjes. De Jinekjes en de Kockelmannetjes.

Met dit nieuwe, maar ook plat gekopieerde format, lijkt het, alsof we definitief afstand nemen van de afstandelijke host, die juist door zijn gereserveerde houding en kritische vragen de onderste steen boven haalt. In wezen de taak van de televisiejournalist, ook tijdens talkshows waarin gedanst en gehuppeld wordt. Schiet Tan door met zijn eigen pakken en acties, die hij samen met zijn gasten organiseert en waarin hij zelf het middelpunt van de belangstelling is? Ik vroeg me vrijdagavond af of u daar last van heeft in de huiskamer.

Een tijdje terug was ik bij zijn show en zag ik tot mijn verbazing dat hij na het programma uitgebreid de tijd neemt, om met zijn publiek op de foto te gaan. Altijd leuk zo’n relikwie voor het thuisfront. Annie uit Alkmaar naast mister RTL Late Night. Collectorsitem en een perfect middel waarmee je de buren de ogen kan uitsteken, want ik ‘ken’ Humberto en hij wilde met me op de foto.

Van Nieuwkerks hegemonie definitief gebroken

Zelf vind ik Tans stijl een verademing, maar wel met de kanttekening dat hij inderdaad niet door moet schieten. Een te hoge dosis ijdelheid en commerciële belangen binnen je eigen product, kon op den duur wel eens gaan schuren bij de kijker. U kent de samengeknepenbillen-moraal van ons bedorven landje. Doe maar gewoon, we zien je toch wel. Hoewel ik me niet kan voorstellen dat er kijkers zijn, die zich geërgerd hebben aan de ‘tribute’ aan zanger Thé Lau van donderdagavond, die de dood al in de ogen ziet.

Tan laat in een interview op Nu.nl weten dat hij volgend seizoen ‘meer dagen met muziek‘ wil. Tricky, want de wet die daarvoor geldt, is, dat het maar maximaal een minuut mag zijn, anders lopen de kijkers weg. Maar misschien tart Humberto dat lot ook nog wel, want vrijdagavond verstoorden zanger Ed Sheeran en DJ Hardwell niet bepaald de kijkcijfers.

Dus ook Matthijs van Nieuwkerk met zijn DWDD heeft het nakijken. Ik heb het al eerder voorspeld. Tan wordt terug gekocht door de publieke omroep en neemt de plaats in van Van Nieuwkerk. Want ook diens hegemonie op tv is na dit seizoen definitief gebroken.